Ondernemers lenen om te overleven

Volgens het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) is het aan te tonen dat in het vierde kwartaal weer meer kleine ondernemingen kampen met financiële problemen.

Ondernemers lenen om te overleven
Ondernemers lenen om te overleven

De zogenaamde 'IMK-index' laat vanaf september weer een stijging zien in bedrijven die om financiële hulp vragen om het hoofd boven water te houden. Deze index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening in de vorm van een lening en/of uitkering bij gemeenten in Nederland.

De IMK-Index is voor januari 2008, toen het economisch gezien nog goed ging met Nederland, op 100 gesteld. In maart 2010, op het hoogtepunt van de financiële crisis,  werd een maximale stand van 234 waargenomen. De economische recessie zorgde vooral in 2009 voor een toename in de bijstandverlening aan ondernemers, maar vanaf april 2010 daalde het aantal verzoeken om hulp en die daling zette door tot september 2010. Met een IMK-Index van 137 was het niveau van hulpvragen slechts 37% hoger dan in de economisch goede tijden in het begin van 2008. Vanaf oktober 2010 echter stijgt de IMK-Index maand na maand en staat inmiddels op 182, een maandelijkse stijging van het aantal hulpvragen van 15%. In voorgaande jaren liet het vierde kwartaal juist een stabiel beeld van het aantal hulpvragen zien.
­
"Hoewel een aantal macro-economische indicatoren weer de goede kant op wijzen, gaat het niet goed met de kleine ondernemer in Nederland,’ zegt Han Dieperink, algemeen directeur van IMK. ‘Sinds oktober stijgt het aantal ondernemers, dat in acute nood verkeert."

Gepubliceerd op 6 januari 2011 om 16:31 uur door de redactie.

Reageren