Ondanks kredietcrisis blijven consumenten lenen

Uit een recent gehouden enquête onder bezoekers van diverse financiële sites blijkt dat consumenten nu zelf ook de gevolgen van de kredietcrisis voelen. In totaal geeft 45% van de respondenten aan dat hun houding ten opzichte van hun financieringsbehoefte is veranderd; men verwacht een hogere rente en veel scherpere acceptatiecriteria.

De ondervraagden, die vaak al op zoek waren naar een lening, wilden in 25% van de gevallen minder dan 5000 euro lenen. Deze lening werd dan ook voornamelijk gezien als financiering van de komende feestdagen, hiervoor leende in totaal 15% van de ondervraagden.

Richard Dingemanse, specialist bij Lening & Geld Lenen is vooral geschokt van het feit dat 30% van alle ondervraagden op zoek was naar een lening om bestaande schulden af te lossen “Dit toont wederom aan dat veel consumenten in Nederland educatie missen op het gebied van financiën. Zeer regelmatig krijgen wij ook verzoeken van consumenten die op zoek zijn naar een lening, terwijl ze diverse BKR-registraties hebben of reeds in de schuldsanering zitten.”

De noodzaak voor educatie blijkt ook uit het feit dat 55% van alle ondervraagden geen idee heeft hoeveel de nog af te sluiten lening aan het einde van de looptijd zal gaan kosten.

Opmerkelijk genoeg ziet Dingemanse nog steeds geen afname in het aantal offertes wat wordt opgevraagd voor consumptieve kredieten, een beeld wat overeenkomt met de uitkomsten van de enquête.

Daarnaast blijkt dat veel consumenten zich blindstaren op het rentepercentage wat wordt geboden, 85% van de ondervraagden vindt de hoogte van de rente belangrijk tot zeer belangrijk. Hier speelt een aantal banken dan ook op in met zogenaamde loktarieven; bij aanvang een lage rente die al snel wordt verhoogd tot boven marktconform.

Dingemanse wil verder waarschuwen voor recensies en ervaringen op internet, met enige regelmaat geven deze een verkeerd of incompleet beeld. Dit terwijl de helft van de ondervraagden hier veel tot zeer veel waarde aan hecht.

Gepubliceerd op 22 december 2008 om 23:52 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren