Nederlanders lenen meer geld

Wat betreft de roodstand op de betaalrekening zijn niet meer Nederlanders gaan lenen, maar zijn mensen meer gaan lenen. De gemiddelde roodstand is opnieuw gestegen, zo blijkt uit recent onderzoek van MoneyView.

Nederlanders dieper in het rood
Nederlanders dieper in het rood

Volgens onderzoek van MoneyView is in tien jaar tijd de gemiddeld roodstand ruim anderhalf keer zo groot geworden. Niet meer Nederlanders zijn gaan lenen, maar Nederlanders lenen meer geld. Mensen die rood staan doen dat voor steeds grotere bedragen, van 2.200 euro in 2004 tot 3.800 euro in april 2013. De uitstaande schuld bestaande uit roodstanden neemt daardoor alleen maar toe, ten kosten van het doorlopend krediet.

De afgelopen tijd is de trend van vaker rood staan met enige regelmaat in het nieuws geweest. De rentetarieven op roodstanden zouden in vergelijking met andere leningen/financieringen relatief hoog zijn. Ook in de Tweede Kamer werd door PvdA’er Henk Nijboer gepleit voor lagere tarieven op roodstanden. Nijboer verbaast zich over het verschil in rente bij roodstand met bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaf in een reactie op Nijboer aan dat het niet in het belang van de klanten is als er sprake is van een structurele en langdurige roodstand. Het is volgens de minister de taak van banken om in het geval van structurele roodstand, de klant te wijzen op het verschil in tarieven tussen roodstand en andere financieringsvormen, zoals een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Banken zouden de klant een aanbod moeten doen om de roodstand om te zetten.

Gepubliceerd op 16 juli 2013 om 13:05 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren