Nederlanders begrijpen geldzaken minder goed

Nederlanders denken redelijk bij te zijn met hun financiële kennis, maar als deze daadwerkelijk getest wordt, blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de financiële kennis van de Nederlanders.

Onderzoek ING: Kennis Nederlanders over geldzaken niet zo goed als verwacht
Onderzoek ING: Kennis Nederlanders over geldzaken niet zo goed als verwacht

ING Group heeft een onderzoek uitgevoerd onder 5000 respondenten in 10 landen over de wereld. Het resultaat van dit onderzoek geeft aan dat de financiële kennis van consumenten wereldwijd niet op het niveau is waar de consumenten zelf denken dat het is.

De test was een soort financiële IQ test. Driekwart van de Nederlanders dachten goed te scoren bij deze test, terwijl in werkelijkheid slechts een kwart een goed resultaat neerzette.

Het recept voor een hoog FQ: het actief bijhouden van het budget, zich gedisciplineerd aan het budget houden, dit ook niet tussentijds wijzigen of verruimen door bijvoorbeeld extra geld te lenen en goed ingelicht financiële beslissingen nemen. Het hebben van een lening is dus geen probleem, zolang je je maar bewust bent van de financiële gevolgen.

Ruim de helft van de Nederlanders begrijpt de basis van  geldzaken en financiën, maar de drang om het allemaal net iets beter te begrijpen is er niet.

Gepubliceerd op 10 januari 2011 om 11:38 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren