Nederlander ziet rood staan niet als vorm van krediet

De helft van de consumenten ziet rood staan niet als een vorm van krediet. Terwijl dit een van de duurdere vormen van geld lenen is. Veel consumenten onderschatten dan ook het rentepercentage voor roodstand. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 511 consumenten.

Veel consumenten onderschatten hoog rentepercentage roodstand
Veel consumenten onderschatten hoog rentepercentage roodstand

Vaak onderschatten Nederlanders de hoogte van de rente die ze over hun roodstand betalen. Ook blijkt dat de helft rood staan niet als een vorm van krediet ziet. Opvallend, omdat roodstand één van de duurdere vormen van lenen is. Het rentepercentage ligt namelijk doorgaans tussen de 12 en 15 procent. Uit onderzoek van de AFM onder 511 consumenten blijkt dat de helft van de Nederlanders wel eens rood staat. Echter denkt ruim een derde van de respondenten dat de rente op rood staan lager is dan 6 procent. Zelfs één op de 8 denkt dat de rente lager is dan 3 procent.

In 2009 gaf de helft van de Nederlanders aan niet te weten wat het rentepercentage is over hun roodstand, bleek uit onderzoek van Wijzer in geldzaken. In 2013 geeft het merendeel aan het rentepercentage wel te weten, echter geven zij vaak een veel lagere inschatting. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat de helft van de respondenten het rood staan als een last ervaart.  Een derde gaf aan minder rood te willen staan, maar dat bleek niet haalbaar. Een meerderheid van de ondervraagden wil niet af van de mogelijkheid rood te kunnen staan.

In het dossier “Geld lenen of rood staan?” wordt geïnformeerd over de kredietvorm roodstand. Vaak blijken consumenten ‘goedkoper’ uit te zijn met het afsluiten van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. De AFM wijst banken er op dat zij consumenten zo goed mogelijk moeten informeren en ondersteunen bij roodstand en goedkopere alternatieven moet stimuleren.

Gepubliceerd op 30 juli 2013 om 12:23 uur door de redactie.

Lees ook

Reacties

Hans Janssen
dinsdag 30 juli 2013 om 21:11 uur

Goed artikel! De kosten van rood staan zijn inderdaad erg hoog. Maar volgens mij hangt het ook erg af van hoe lang je rood staat of dit erg is. Sta je namelijk maar sporadisch een paar dagen per jaar rood, dan vallen de kosten volgens mij wel mee. Ik vond hier trouwens een handig overzicht van de kosten voor rood staan bij verschillende banken.

Reageren