Nederlander spaart om lening af te lossen

Uit onderzoek van MoneYou blijkt dat driekwart van de Nederlanders met een schuld spaart om een lening af te lossen. Daarnaast zou 78% van de Nederlanders tegelijk lenen en sparen.

Ruim driekwart van de Nederlanders leent en spaart tegelijk. In 74% van deze gevallen wordt voor een ander doel geld geleend dan waarvoor men spaart. Daarnaast wil driekwart van de Nederlanders met een schuld geld sparen om een lening af te lossen. Dat blijkt uit onderzoek van online financiële dienstverlener MoneYou naar het leengedrag van Nederlanders. Als de Nederlander leent dan het liefst voor een verbouwing aan het huis, een nieuwe auto of voor de studie van de kinderen.

Toch geeft de Nederlander er liever de voorkeur aan om te sparen in plaats van te lenen. Liesbeth Rigter, commercieel directeur van MoneYou: “Spaardoelen zijn voor veel Nederlanders een heilig huisje. Dat bleek ook uit onze laatste Spaarmonitor. Ouders sparen bijvoorbeeld vaak voor hun kinderen. Als er plotseling geld nodig is voor een grote reparatie aan de auto, dan zullen ouders het spaarpotje voor de kinderen zelden daarvoor aanspreken. Ze lenen dan liever extra geld bij een bank dan dat ze geld ‘stelen’ van hun kinderen.”

Driekwart van de Nederlanders met een schuld spaart om een lening af te lossen. Slechts 8% lost een bestaande schuld af door een nieuwe, ‘voordeligere’, lening af te sluiten. Over het algemeen blijkt dat Nederlanders in eerste instantie liever sparen voor iets dan dat zij ervoor lenen.

Gepubliceerd op 8 april 2013 om 10:48 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren