Minder lenen, meer rood staan

De daling die in 2008 werd ingezet, in het aantal aangevraagde leningen heeft in 2009 en 2010 lekker doorgezet. Uit een artikel van de Telegraaf blijkt we nu op het zelfde niveau zitten als in 1998.

Nederlanders lenen minder, staan wel meer rood
Nederlanders lenen minder, staan wel meer rood

Waar in 2008 nog voor 10,9 miljard euro aan leningen werd aangevraagd, daalde dit in 2009 al tot 9,7 miljard. In 2010 eindigde de teller op 9,2 miljard euro aan aangevraagde leningen, aldus de gegevens van het CBS. De oorzaak van deze daling ligt in twee aspecten. Ten eerste is er de terughoudendheid bij consumenten die grote aankopen liever nog even uitstellen, ten tweede worden de aanvragen die wel ingediend worden door banken strenger beoordeeld en daardoor minder snel goedgekeurd.

In dit opzicht oogt 2010 nog positief, maar de andere kant van de medaille laat zien dat we in Nederland gezamenlijk voor 9,2 miljard euro in het rood stonden. Dit is zo ongeveer de duurste vorm van 'lenen' bij de bank. De kosten kunnen oplopen tot 15 procent. Het afsluiten van een lening is vaak veel goedkoper dan regelmatig rood staan.  Lees hierover meer in ons dossier Geld lenen of rood staan?

Gepubliceerd op 7 februari 2011 om 9:15 uur door de redactie.

Reageren