Meer vraag naar startersleningen

Heb je net je eerste huis gevonden, maar is het toch te duur? Dan is het misschien mogelijk om een starterslening aan te vragen bij je gemeente. Als starter op de woningmarkt kun je een bedrag bovenop je hypotheek lenen. Deze lening hoef je de eerste drie jaar niet af te betalen.

Meer startersleningen
Meer startersleningen

In de eerste helft van 2014 is het aantal aanvragen voor starterslening verdubbeld in vergelijking met de eerste helft van 2013. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, oftewel SVN, heeft dit bekend gemaakt. Volgens het fonds zorgt deze regeling er ook voor dat er weer meer beweging komt in de woningmarkt.

Steeds meer gemeenten
Steeds meer gemeenten bieden een starterslening aan. Dit zijn er op dit moment 274 van de 403 gemeenten. Bij je gemeente kun je navragen of je hier ook een starterslening kunt afsluiten.

Hoe werkt een starterslening?
Een starterslening is gemiddeld 30.000 euro. De overheid en de gemeente betalen hiervan allebei de helft van. De overheid maakt hier geld voor vrij. Als de overheid besluit dit niet meer te doen, dan kan de gemeente hier weer op eigen kracht mee doorgaan. Het is weer afhankelijk van hoeveel geld er voor vrijgemaakt kan worden. Om een starterslening te krijgen moet je overigens wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo kan deze bijvoorbeeld alleen afsluiten als je voor de eerste keer een huis koopt.

Budget bijna op
Het budget voor de starterslening is nu al bijna op. Aan het eind van dit jaar zal er bekend worden gemaakt of de overheid er volgend jaar ook weer geld voor uittrekt. Gelukkig zijn de omstandigheden voor starters nu wat gunstiger dan een aantal jaren geleden. De hypotheekrente is laag en de huizenprijzen liggen ook lager.

Lening voor doorstromers
De Vereniging Eigen Huis wil daarom dat de SVN en de overheid goed nadenken over leningen voor doorstromers. Hiermee zou de woningmarkt ook weer meer in beweging komen. Ruim 1,4 miljoen huizen staan er nu namelijk onder water. Hierbij is je hypotheek hoger dan de waarde van je huis. Wanneer je als doorstromer een extra lening kunt afsluiten dan kan dit je helpen om je restschuld af te lossen. Je kunt dan weer makkelijker verhuizen.

Gepubliceerd op 22 juli 2014 om 11:29 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren