Meer leningen voor studenten

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf de overheid in het jaar 2009 bijna 4 miljard euro uit aan de studiefinanciering. Iets meer dan de helft hiervan is uitgegeven aan leningen aan studenten die met hun prestatiebeurs niet toekomen.

Meer leningen voor studenten
Meer leningen voor studenten

Sinds de invoering van de prestatiebeurs, waarbij studenten hun studiefinanciering niet terug hoeven te betalen als ze hun opleiding binnen een vooraf bepaalde termijn afronden, is het bedrag dat uitgekeerd wordt in leningen steeds verder toegenomen.

Een kleine tien jaar geleden bedroeg nog maar dertig procent van de overheidsuitgaven voor de studiefinanciering een lening. De oorzaak van deze toename ligt in het feit dat de overheid de regels rond de studiefinanciering steeds verder aanscherpt. De regels om de studiefinanciering als gift te ontvangen worden steeds strenger. Tevens worden de studiekosten steeds hoger, en groeit de studiefinanciering niet mee.

Vorig jaar waarschuwde de redactie van Lening en Geld Lenen al voor een toename in het aantal leningen toen bekend werd dat de regering de studiebeurs ging aanpakken. Het lijkt er naar uit te zien dat de verdeling tussen giften en leningen steeds verder zal gaan verschuiven naar de lening kant, vooral als de overheid door blijft gaan met het aanscherpen van de regels.

Gepubliceerd op 17 januari 2011 om 12:37 uur door de redactie.

Reageren