Meer huishoudens met schulden

In 2010 is het aantal huishoudens met een schuld flink gestegen. Afgelopen jaar meldden zich 80.000 huishoudens bij de schuldsanering, dat is 25.000 huishoudens dan een jaar daarvoor.

Steeds meer huishoudens in de schulden
Steeds meer huishoudens in de schulden

De Nederlandse Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) maakte onlangs de jaarcijfers bekend. 80.000 Huishoudens in de schuldsanering, en de kredieten, verstrekt door de gemeentelijke kredietbank stegen van 44 miljoen in 2009 tot 47 miljoen in 2010.

Zorgwekkende cijfers alsdus NVVK-voorzitter Joke de Kock: "De cijfers bevestigen opnieuw dat schulden een breed maatschappelijk probleem zijn. Schulden zijn inmiddels diep in de samenleving geworteld." De economische crisis blijft druk zetten op de financiën van veel huishoudens, aldus de NVVK.

Het valt op dat steeds meer werkenden in de schulden raken. De helft van de mensen die aankloppen voor hulp hebben een inkomen dat hoger ligt dan modaal (33.000 euro per jaar). Vaak ontstaat de schuld door een opeenstapeling. Restschuld hypotheek, verzekeringspremies, of teveel gekocht op afbetaling.

Een ander opvallend gegeven is dat steeds meer jongeren zich in de financiële problemen werkt. In 2007 vormden zij nog 7% van het aantal schuldenaren, inmiddels is dat opgelopen tot 12%. Het gaat vaak om jongeren die op zichzelf gaan wonen en gewend waren dat pa en ma alles betaalden. "Zij krijgen te maken met vaste lasten, het aflossen van een studieschuld. Zij zijn daarop niet berekend. Zij hebben niet geleerd dat leven geld kost."

Gepubliceerd op 28 april 2011 om 17:21 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren