MBO-studenten lenen veel geld

Niet alleen studenten aan het HBO of de universiteit moeten zich in de schulden steken om het hoofd boven water te houden tijdens hun opleiding. Ook steeds meer MBO'ers moeten lenen om het financiƫle plaatje rond te krijgen.

Ook MBO'ers steken zich in schulden
Ook MBO'ers steken zich in schulden

Een op de zes MBO studenten heeft een lening. Meer dan 65.000 MBO'ers hebben een schuld van meer dan 1000 euro. Dit blijkt uit onderzoek van het NIBUD. Bij de 16- en 17-jarige studenten valt het nog wel mee met de schulden, maar wanneer ze ouder worden en uit huis gaan, lopen de schulden op.

Van de zelfstandig wonende MBO'ers heeft ruim een kwart een lening uit staan van bijna 2.500 euro. Op zich vallen deze bedragen nog wel mee, maar aangezien MBO'ers niet hoeven te rekenen op enorme start salarissen na afronding van hun opleiding zijn ze geruime tijd bezig met het aflossen van deze schuld.

Niet alleen steken MBO'ers zich in de schulden, ze laten ook nog eens geld liggen. Slechts 40% van deze studenten gebruiken hun recht op zorgtoeslag, jaarlijks toch goed voor 800 euro. Ook word vaak vergeten om inkomstenbelasting terug te vragen als studenten een kleine bijbaan hebben.

Gepubliceerd op 17 maart 2011 om 12:16 uur door de redactie.

Reageren