Maximaal 10.000 euro lenen voor inburgering

Inburgeraars kunnen vanaf 1 januari maximaal 10.000 euro lenen voor hun inburgeringscursus. Het bedrag kan alleen geleend worden door personen die de verplichte cursus niet zelf kunnen betalen.

Inburgeraar kan tot 10.000 euro lenen als cursusgeld niet kan worden betaald
Inburgeraar kan tot 10.000 euro lenen als cursusgeld niet kan worden betaald

Vanaf 1 januari kunnen asielzoekers in Nederland, die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maximaal 10.000 euro lenen voor de verplichte inburgeringscursus. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) schreef dit afgelopen woensdag aan de Tweede Kamer. Het bedrag kan echter alleen worden geleend aan personen die het cursusgeld niet zelf kunnen betalen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) keert vervolgens het leenbedrag rechtstreeks uit aan de instelling die de inburgeringscursus geeft.

Mocht de asielgerechtigde niet slagen of onvoldoende inspanning hebben verricht, dan zal hij of zij de lening moeten terugbetalen. Het leenbedrag van 10.000 euro is volgens Asscher voldoende om ook analfabete asielgerechtigden een inburgeringscursus te laten volgen. De PvdA heeft aangegeven dat het belangrijk is dat immigranten binnen afzienbare tijd de Nederlandse taal machtig zijn. Door het beschikbaar stellen van leningen kan iedere asielgerechtigde zich voorbereiden op een vruchtbare toekomst in Nederland. Bij een geslaagde inburgeringscursus verandert de lening in een gift.

Gepubliceerd op 3 januari 2013 om 16:47 uur door de redactie.

Reacties

H. Urlings
dinsdag 8 januari 2013 om 15:33 uur

Mijn partner is op 22 december 2012 gearriveerd met een MVV. Wij beginnen nu aan de procedure voor zijn verblijfsvergunning. Als hij aan de inburgeringscursus gaat beginnen kan hij dan gebruik maken van de regeling om € 10.000 te lenen? Hij heeft zelf geen financiële middelen om de cursus te bekostigen.

Reageren