Masterstudent hoeft ook in 2014 nog geen geld te lenen

In navolging van bachelor studenten is er nu voor masterstudenten ook duidelijkheid over afschaffing van de basisbeurs. Ook masterstudenten hoeven in 2014 nog geen geld te lenen voor hun studie. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil studenten meer tijd geven aan het idee te wennen.

Vooralsnog hoeven masterstudenten nog geen geld te lenen voor hun studie. Ook zij krijgen in 2014 nog een basisbeurs, eerder werd dit al bekend voor bachelor studenten. GroenLinks, nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, wil het sociale leenstelsel voor studenten pas in 2015 invoeren. Bussemaker wil studenten meer tijd geven aan het idee te wennen. Het kabinet vindt namelijk dat de basisbeurs afgeschaft moet worden en dat studenten dit geld moeten gaan lenen.

Het sociale leenstelsel werd eerder voor bachelor studenten al uitgesteld tot 2015. Minister Bussemaker heeft GroenLinks en D66 op het oog voor steun in de senaat voor het sociale leenstelsel. Beide partijen zijn voor, maar hebben een aantal voorwaarden toegevoegd aan hun steun.

GroenLinks-leider Bram van Oijk gaf in de Volkskrant aan dat er duidelijkheid moet worden geschept voor studenten: “In de Miljoenennota wordt geen geld uitgetrokken voor een lager collegegeld of kleinere collegegroepen, terwijl wij daar keer op keer om hebben gevraagd. Dan komt het moment dat we zeggen: we moeten studenten niet langer in onzekerheid laten.”

In een reactie liet de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) weten boos te zijn over de wispelturigheid rondom de plannen. Het is namelijk voor de tweede keer dat het leenstelsel van minister Bussemaker (onderwijs) vertraging oploopt. “Studenten zitten al maanden in onzekerheid en kunnen geen plannen maken voor hun studie”, aldus LSVb-voorzitter Jorien Janssen. “Wat ons betreft komt van uitstel afstel.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft ook zijn vraagtekens bij het sociaal leenstelsel. “ Als een wetsvoorstel voor de tweede keer wordt uitgesteld, dan moet Bussemaker haar knopen tellen en vaststellen dat er geen draagvlak is voor haar plan.” Nu krijgen studenten die op kamers zitten nog 272 euro per maand aan basisbeurs en wie bij zijn ouders woont 98 euro. Dat geld moeten studenten gaan lenen volgens het kabinet. Maar voorlopig zijn deze plannen nog uitgesteld tot 2015.

Gepubliceerd op 26 september 2013 om 12:34 uur door de redactie.

Reageren