Markt van bedrijfsfinanciering trekt verder aan

De markt van bedrijfsfinancieringen in Nederland zet de groei gestaag verder. Steeds meer bedrijven dienen een kredietaanvraag in terwijl de kredietvoorwaarden er een stuk soepeler op zijn geworden. Bovendien komt er Europees geld vrij voor het MKB via microfinanciering.

Vraag naar bedrijfsleningen groeit verder
Vraag naar bedrijfsleningen groeit verder

In het derde kwartaal van dit jaar is de vraag naar zakelijke financieringen alweer aanzienlijk gestegen. Het is vooral de lage rente die er voor zorgt dat bedrijven steeds meer geneigd zijn om een lening af te sluiten. Zowel Duitse, Italiaanse als Nederlandse bedrijven geven te kennen graag een lening af te sluiten voor het financieren van een grote investering. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek dat werd uitgevoerd door de Europese Centrale Bank. Alleen Franse en Spaanse bedrijven blijken niet mee te gaan in de trend.

Opmerkelijk feit is dat niet alleen het aantal kredietaanvragen is gestegen, bovendien is ook het aantal afgekeurde dossiers dit kwartaal aanzienlijk minder in vergelijking met voorgaande. Dit heeft meer dan waarschijnlijk niet zoveel te maken met de solvabiliteit van de bedrijven op zich, maar wel met het feit dat de kredietvoorwaarden voor een zakelijke lening aanzienlijk zijn versoepeld. Deze onderlinge concurrentie neemt voor het eerste sinds lange tijd opnieuw behoorlijk toe en dat is terug te zien in de voorwaarden. In vier procent van de gevallen werden de kredietvoorwaarden door de Europese banken in het derde kwartaal aanzienlijk soepeler gemaakt in vergelijking met de voorgaande kwartalen.

Microkrediet afsluiten wordt eenvoudiger
Niet alleen het verkrijgen van een klassieke bedrijfsfinanciering wordt eenvoudiger, het Europese Investeringsfonds heeft ook aangegeven via zes microfinancieringsorganisaties te investeren in het MKB. Er komt met name een garantieregeling die als doel heeft om 20.000 middelgrote en kleine bedrijven op Europese bodem te financieren. In totaal zou hiervoor een bedrag van 237 miljoen euro voorzien worden.

Bovenstaande moet er voor zorgen dat het voor kleine, startende ondernemers eenvoudiger mogelijk wordt om geld te lenen. Zij krijgen vaak niet de financiƫle middelen bij elkaar gesprokkeld waardoor menig goed idee nooit in de praktijk kan worden uitgevoerd. Het EIF maakt zich evenwel sterk dat dit met een Europese Garantie van 75 procent tot 25.000 euro een stuk eenvoudiger moet kunnen gerealiseerd worden.

Gepubliceerd op 4 november 2015 om 14:07 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren