Leningen niet afgelost in België

In 2010 zijn in België de nodige records omtrent lenen en het terugbetalen van leningen gevestigd en weer verbroken.

Meer Belgische leningen niet terugbetaald.
Meer Belgische leningen niet terugbetaald.

Het leengedrag van onze zuiderburen heeft het nieuws op Lening & Geld Lenen al vaker gehaald het afgelopen jaar. De ene keer was het nieuws wat minder positief dan een andere keer, maar het komt er op neer dat bijna 60% van de meerderjarige Belgische bevolking aan het einde van 2010 een bepaalde vorm van krediet of een lening had.

De Nationale Bank van België heeft de cijfers over de kredieten in 2010 gepubliceerd. Niet alleen het aantal kredieten is gestegen, maar ook het aantal mensen met achterstallige betalingen op hun lening of krediet is (enorm) gestegen in het afgelopen jaar.

In september en oktober bereikte het aantal Belgen met een achterstand op de aflossing al recordhoogte. Eind 2010 bedroeg het maar liefst 2.419 miljoen euro, wat 12,3% méér was dan een jaar daarvoor en zelfs 30,3% méér dan twee jaar daarvoor!

In Vlaanderen heeft één op de twintig consumenten een betalingsachterstand, in Brussel en Wallonië ongeveer één op de tien mensen. Al met al kan de gemiddelde Belg het nieuwe jaar starten met tenminste één goed voornemen: het oplossen van de enigszins chaotische financiële situatie.

Gepubliceerd op 20 januari 2011 om 13:22 uur door de redactie.

Reageren