Lenen voor studenten te gemakkelijk

Steeds vaker lenen studenten geld om hun studie te kunnen financieren, er worden niet enkel meer leningen afgesloten door studenten maar ook het geleende bedrag is flink toegenomen. De laagdrempeligheid tot aanvraag van een studentenlening zou hier aan ten grondslag liggen.

Studenten lenen om rond te komen.
Studenten lenen om rond te komen.

Uit onderzoek van Vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel (MHP) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) blijkt dat studenten steeds vaker geld lenen maar ook steeds meer geld lenen. Studenten welke een prestatiebeurs krijgen vullen deze steeds vaker aan met een studentenlening, in 2003 waren er 62.500 studenten welke leenden, nog geen 6 jaar later is dit opgelopen tot meer dan 100.000 studenten.

Naast meer leningen, is ook het geleende bedrag geƫxplodeerd; van bijna 8.000 euro in 2003 tot 12.523 euro in 2009. Volgens de onderzoekende instanties is de laagdrempeligheid voor de aanvraag van een studentenlening debet aan de groei en is er meer voorlichting nodig, zeker nu bezuinigingen studenten ook in de portemonnee gaan raken.

Eerder onderzoek van het CBS over leningen voor studenten laten soortgelijke ontwikkelingen zien.

In Amerika zijn soortgelijke ontwikkelingen waar te nemen, Amerikaanse studenten lenen steeds vaker voor hun studie en eindigen daar vaak met tienduizenden dollars schuld.

Gepubliceerd op 30 juni 2011 om 14:38 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren