Lenen weer populairder in België

Volgens nieuwe enquêtes van de NBB (Nationale Bank van België) blijkt dat in België het aantal leningen weer aan het toenemen is en dat ook het gemiddelde consumentenvertrouwen in de Belgische economie verder aan het stijgen is.

Zo blijkt uit één van de enquêtes van de NBB dat het aantal leningen in de maanden januari tot juni 2009 is gestegen is met 163.903 overeenkomsten, wat een stijging is van 2,1 % in ten opzichte van de cijfers van eind 2008. Het aantal kredietnemers is in dezelfde periode gestegen met 1,2 %. Van de 5 meest gebruikte vormen van leningen in België zijn alleen het kopen op afbetaling en de financieringshuren in het eerste half jaar van 2009 afgenomen. De hypothecaire leningen, de leningen op afbetaling en de kredietopeningen zijn weer populairder aan het worden en hadden een flinke stijging ten opzichte van eind 2008. De grootste stijging was te vinden bij de kredietopeningen, deze stegen met 105.602 overeenkomsten naar een totaal van meer dan 3,8 miljoen, wat een stijging van 2,9 % is ten opzichte van eind 2008.

Na een enquête van de kredietcentrale van de NBB blijkt dat her aantal particuliere wanbetalers in België is in de eerste helft van 2009 gestegen met 2,3 % tot het aantal van 425.620 betalingsachterstanden. Het totale bedrag wat er in België aan achterstallige betalingen is komt hiermee op circa 2 miljard euro, wat een stijging is van 9,2 % ten opzichte van vorig jaar. Het aantal gevallen van daadwerkelijke schuldsanering staat nu op 73.781, 5,2 % meer dan afgelopen december.

Uit de Belgische consumentenenquête van de NBB van juli 2009 blijkt dat de Belgische gezinnen iets positiever zijn geworden over de economische vooruitzichten ten opzichte van de enquête van december 2008. Ook over de eerder verwachte explosie van werkeloosheid is men in de afgelopen periode inmiddels iets positiever gestemd. Alleen over de toekomstige financiële situatie binnen het gezin en over de eventuele spaarmogelijkheden in de toekomst is men iets pessimistischer geworden dan in december 2008.

Gepubliceerd op 24 juli 2009 om 20:49 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren