Lenen om belasting te betalen

Enkele duizenden Nederlanders sluiten een lening af om hun belastingaanslag te kunnen betalen. Met name nabestaanden en huizenkopers worden vaak verrast door de hoogte van het bedrag dat ze moeten terugbetalen.

Geld lenen om belastingaanslag te betalen.
Geld lenen om belastingaanslag te betalen.

Gegevens van kredietverstrekker Freo tonen aan dat veel mensen een lening afsluiten om hun onaangenaam hoge aanslag van de Belastingdienst te kunnen voldoen.

Voor huizenkopers geldt dat wanneer zij hun eigen huis nog niet verkocht hebben, ze hun recht op hypotheekrenteaftrek na verloop van tijd verliezen. Hierop moet de voorlopige teruggaaf worden aangepast. Veel mensen denken dat ze recht hebben op de teruggaaf omdat hun lasten blijven doorlopen, niets is minder waar, over de teruggaaf wordt zelfs rente berekend. Door de dubbele lasten hebben veel mensen niet de financiƫle middelen om dit geld zelf op te hoesten en moeten ze wel lenen.

Twintig procent van de Nederlanders moest over 2009 een bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst. Een derde van die mensen kon dat bedrag zelf met moeite voldoen.

Van de mensen die geld terugkrijgen geeft de helft een deel, of aller ervan uit. Twintig procent maakt het hele bedrag op.

Volgens het Nibud wacht 40 procent van belastingplichtig Nederland netjes op de definitieve aanslag alvorens met het geld aan de haal te gaan.

Gepubliceerd op 25 maart 2011 om 16:00 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren