Lenen duurder, sparen rendabeler

Met de aangekondigde renteverhoging vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) zal geld lenen duurder worden en het sparen van geld juist meer op moeten gaan leveren.

Verhoogde rente, duurder lenen maar rendabeler sparen.
Verhoogde rente, duurder lenen maar rendabeler sparen.

Zoals de financiële markten zelf al aanvoelden is de rente afgelopen week verhoogd door de ECB, vooruitlopend op deze renteverhoging was het de rente welke banken elkaar onderling betalen voor leningen al gestegen.

Door de hogere rente zullen financiële producten met een relatief korte looptijd worden beïnvloed, denk aan een persoonlijke lening, doorlopend krediet maar niet de hypothecaire lening welke vaak voor juist een lange looptijd word afgesloten. Goed nieuws echter voor spaarders, want sparen kan rendabeler worden omdat banken het voordeel van een hogere rente in theorie kunnen doorgeven aan hun klanten.

Hypothecaire leningen met een variabele rente zullen waarschijnlijk ook duurder worden, een analist bij ING in België verwacht zelfs al dat dit binnen enkele maanden zal gebeuren.

De aangekondigde renteverhoging zal niet de laatste zijn, zo laat de ECB merken in de toelichting bij het rentebesluit. Door een toenemende inflatiedruk zal de ECB blijven reageren met renteverhogingen. De laatste renteverhoging voor leningen bij de ECB dateert alweer van enkele jaren geleden.

Gepubliceerd op 9 april 2011 om 23:24 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren