Kredietbemiddelaars opgelet voor illegale tips

Er zijn meerdere illegale partijen actief met het verkopen van tips aan kredietbemiddelaars. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft dit uit eerdere waarnemingen vernomen.

Opgelet voor illegale partijen bij het af- of oversluiten van een lening
Opgelet voor illegale partijen bij het af- of oversluiten van een lening

Volgens de AFM zijn verschillende kredietbemiddelaars benaderd om zogeheten ‘leads’ te kopen uit een groot klantenbestand. Deze tips zouden illegaal zijn en het zou gaan om gestolen klantenbestanden. In dit klantenbestand zouden consumenten geregistreerd staan die een consumptief krediet hebben. De AFM waarschuwt daarom ook voor illegale partijen die actief zijn in het verkopen van tips aan kredietbemiddelaars.

Voordat er leads worden aangekocht, raadt de AFM aan goed te controleren met wie kredietbemiddelaars zaken doen. De kans is namelijk groot dat er mee gewerkt wordt aan illegale (onder) bemiddeling. Wanneer het om leads gaat, doe dan alleen zaken met vergunninghouders, aldus de financieel toezichthouder AFM.

De Autoriteit Financiële Markten wil benadrukken dat het voorlopig gaat om een waarschuwing. Vooralsnog is nog niet gebleken dat consumenten benaderd zijn door illegale partijen voor de handel in leads. Consumenten moeten daarentegen goed blijven opletten als ze telefonisch worden benaderd voor het af- of oversluiten van een lening. De AFM geeft daarom de tip niet meteen een krediet af te sluiten, maar voldoende bedenktijd te nemen. Daarbij is het van belang voor alle krediet de voor- en nadelen op een rij te zetten. Ook moet de consument goed opletten betreft het aanbod voor aanvullende verzekeringen en de kosten die daarvoor in rekening worden gebracht, zo waarschuwt de AFM.

Gepubliceerd op 6 oktober 2011 om 9:22 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren