Klanten profiteren niet van rente naar risico

Enkele aanbieders van persoonlijke leningen of doorlopend krediet hanteren bij het bepalen van de rente het zogeheten 'risk based pricing'. De financiele gezondheid van de klant speelt hierbij een grote rol; hoger risico betekend een hogere rente.

Klanten profiteren niet van rente naar risico
Klanten profiteren niet van rente naar risico

Op zich klinkt het prima dat principe van hoge rente bij hoog risico, mits het ook de andere kant op werkt; lage rente bij een lager risico. Uit onderzoek van Moneyview blijkt dat dit niet het geval is. De rente voor een laag risico is nauwelijks lager dan het gemiddelde standaardtarief in de markt.

Bij een persoonlijke lening lenen consumenten één bedrag dat binnen enkele jaren afbetaald moet worden. Een doorlopend krediet biedt wat meer vrijheid omdat het mogelijk is binnen de kredietlimiet steeds extra geld op te nemen. Er wordt geen vaste einddatum afgesproken, maar zal op termijn toch afgelost moeten worden.

Vaak worden dit soort leningen afgesloten om een bepaald doel te financieren. Moneyview heeft 18 persoonlijke leningen onderzocht, en 34 doorlopende kredieten met leenbedragen tussen de 7.000 euro en 25.000 euro. Conclusie van het onderzoek is dat de methode van risk-based-pricing vooral voordelig is voor de banken, omdat het lage risico tarief net zo hoog is als het gemiddelde markttarief.

Gepubliceerd op 22 april 2011 om 11:25 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren