Veel jongeren sparen niet, lenen of spelen om geld

Uit onderzoek van CentiQ blijkt dat jongeren slecht omgaan met geld. Zo sparen ze niet, maken ze schulden door geld te lenen of speelt men spelletjes om geld. De uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat jongeren meer financiële educatie nodig hebben.

In het onderzoek waren iets minder dan 4000 scholieren betrokken, waarbij ze vragen kregen over hun kennis, bewustzijn en vaardigheden met betrekking tot geldzaken. Tegelijkertijd werden 751 huishoudens ondervraagd om overeekomsten te zien in het gedrag van kinderen en ouders.

Uit het onderzoek bleek dat het financiele gedrag voornamelijk werd beinvloed door leeftijdsgenoten maar ook ouders spelen een rol. Ouders welke de zaken goed op orde hebben, hebben een positieve invloed op de kinderen. Vooral ouders welke de hand op de knip houden en bewust niet geld uitlenen stimuleren hiermee de verantwoordelijkheid van hun kroost.

Verder blijkt dat 10 tot 15 procent van de jongeren weleens geldzaken onderneemt die weleens problematisch kunnen zijn. Voortekenen hiervan zijn iets kopen zonder na te denken, niet kunnen wachten om iets te kopen of kritiek van ouders op aankopen. Problematisch wordt het als de jongeren gaan kopen via internet, geld gaan lenen of spelletjes spelen om geld.

CentiQ grijpt het onderzoek aan om financiële educatie op de agenda te zetten, dit onder het motto 'jong geleerd, oud gedaan'. Al eerder bleek dat jongeren in Nederland en Belgie vaker budgetbegeleiding nodig hadden.

Gepubliceerd op 23 april 2009 om 14:08 uur door de redactie.

Reageren