Jeugd moet weer gaan sparen

Het CDA komt vandaag met een nota waarin staat dat de partij vind dat banken het ouderwetse Zilvervloot-sparen weer moet introduceren om de jeugd te stimuleren weer te gaan sparen.

CDA wil dat jeugd weer gaat sparen.
CDA wil dat jeugd weer gaat sparen.

Het Zilvervloot sparen was decennialang een zeer populair spaarsysteem, waar destijds door de staat een bijdrage aan geleverd werd. De spaarrekening van speciaal voor jongeren, waarbij naast de jaarlijkse rente aan het eind van de looptijd nog een bonus werd uitgekeerd van 10% over het gespaarde bedrag. Nu wil het CDA dat de banken de spaarpremies zelf gaan opbrengen.

"Het aantal mensen met schulden neemt zowel onder ouderen als onder jongeren toe. We investeren veel in schuldhulpverlening, maar beter is het om aan de voordeur te beginnen en jongeren te leren dat het loont om hun geld niet meteen uit te geven," legt CDA-kamerlid Eddy van Hijum vandaag uit in het Algemeen Dagblad. "We moeten de spaarzin onder de jeugd weer terugbrengen."

Naar schatting heeft 94% van de jongeren een spaartegoed. Maar volgens het Nibud geven jongeren hun geld steeds makkelijker uit. Zelfs geleend geld wordt zonder problemen uitgegeven. Ergens gaat het mis, bijna alle jongeren sparen, maar zodra ze beginnen met werken hebben ze gemiddeld voor 1750 euro aan leningen en schulden uitstaan.

Gepubliceerd op 5 april 2011 om 11:20 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren