ING: Starters lenen liever niet het maximale bedrag

Kredietverstrekker ING heeft naar aanleiding van een recent uitgevoerd onderzoek bekend gemaakt dat twee derde van de starters niet bereid zijn om een maximale hypotheek af te sluiten. Het onderzoek vond plaats onder 600 potentiële kopers tussen 20 en 35 jaar.

Starters beter bewust van financiële mogelijkheden
Starters beter bewust van financiële mogelijkheden

Het onderzoek dat op vraag van ING zelf werd uitgevoerd bracht onder meer aan het licht dat starters eerder geneigd zijn om naar een andere woning uit te kijken dan het maximale hypotheekbedrag te lenen voor hun droomhuis. Zij die geen andere woning wensen hebben eerder de neiging om door te sparen of een alternatieve financiering te zoeken. Daarnaast valt uit het onderzoek eveneens op dat veel starters tegenwoordig geen vastgoed kunnen aankopen zonder financiële steun van de ouders.

Grotere eigen inbreng
De financiële steun die veel starters vandaag de dag ontvangen vanuit de familie zorgt er voor dat er ook steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een hogere eigen inbreng. Dat er wordt getracht om zoveel mogelijk eigen financiële middelen te voorzien is niet vreemd. Starters krijgen op deze manier namelijk te maken met lagere maandlasten en daarnaast blijft ook het globale kostenplaatje van de hypothecaire lening beperkt.

Structurele verlaging tot 100 procent
Het bedrag dat tegenwoordig maximaal kan worden geleend voor de aankoop van een woning is vastgesteld op 103 procent van de marktwaarde van het vastgoed. Het is echter bekend dat dit percentage tot 2018 jaarlijks met één procent zal dalen. Uiteindelijk zal het in 2018 nog slechts mogelijk zijn om de daadwerkelijke aankoopwaarde van het vastgoed te lenen. Alle extra kosten zullen dan met eigen financiële middelen gefinancierd moeten worden.

Beter bewust van financiële mogelijkheden
Alle deelnemers aan het onderzoek hebben de intentie om binnen de periode van twee jaar vastgoed aan te kopen. De peiling bracht daarbij aan het licht dat starters zich steeds beter bewust zijn van hun financiële mogelijkheden. Maar liefst acht van de tien ondervraagden heeft aangegeven op zoek te gaan naar een woning op basis van de beschikbare financiële middelen. Eén op de vijf ondervraagden gaf dan weer te kennen eerst een aantal huizen te gaan bezoeken om zich vervolgens daarna pas te verdiepen in de diverse financieringsmogelijkheden.

Gepubliceerd op 7 april 2015 om 12:38 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren