‘Informeel’ geld lenen blijkt aantrekkelijk

Geld lenen bij familie of vrienden, het zogenaamde informele lenen, blijkt voor veel consumenten een goed alternatief. Het aantal mensen dat een lening bij een bank heeft, is voor het eerst in jaren gedaald. Banken voeren strenger beleid voor het verstrekken van leningen waardoor mensen al dan niet gedwongen steeds vaker bij familie of vrienden aankloppen.

Daling voor zowel doorlopend als aflopend krediet
Daling voor zowel doorlopend als aflopend krediet

Volgens het Nibud is er een duidelijke trend te signaleren in het aantal mensen dat ‘informeel’ leent. Bij informeel lenen worden familie of vrienden benaderd voor een lening. Al dan niet gedwongen is de consument aangewezen op deze manier van geld lenen. Banken houden in huidige tijd namelijk de hand op de knip en voeren strenger beleid. Het aantal mensen dat een lening bij de bank heeft, is daardoor voor het eerst in jaren gedaald.

Het informeel lenen is volgens het Nibud in korte tijd zelfs verdubbeld. “In 2009 leende 5 procent van de mensen informeel, in 2012 is dat opgelopen tot 10 procent”, aldus Annemarie Koop. Ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal leningen zoals doorlopend krediet en aflopend krediet dalen. Het CBS ziet sinds de jaarwisseling een toenemende daling.

Mocht u geld willen lenen bij familie of vrienden dan is het raadzaam een contract op te stellen. In het contract kunt u bijvoorbeeld de rente en looptijd van de lening opnemen. Geld lenen kan op deze manier voordeliger zijn dan bij de bank. Relaties kunnen echter ook ontwricht raken door het niet nakomen van de financiële verplichtingen.

Gepubliceerd op 6 maart 2013 om 11:03 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren