Inburgeringslening voor cursussen en examen

Minister Piet Hein Donner (Binnelandse Zaken) heeft maandag een wijziging van de inburgeringswet gestuurd naar de Tweede Kamer. Vluchtelingen en vreemdelingen die de inburgering niet kunnen betalen, kunnen voortaan een beroep doen op de inburgeringslening van maximaal 10.000 euro.

Inburgeraar kan maximaal 10.000 euro lenen
Inburgeraar kan maximaal 10.000 euro lenen

Voortaan moeten mensen die naar Nederland komen zelf hun inburgering regelen, de gewijzigde inburgeringswet moet hier voor zorgen. Mensen die moeten inburgeren maar dit niet kunnen betalen, kunnen gebruik maken van de inburgeringslening waarbij maximaal 10.000 euro kan worden geleend. Het geld moet vervolgens wel gebruikt worden voor een cursus die opleidt voor het inburgeringsexamen, examenkosten en het staatsexamen Nederlands als tweede taal.

Het maximale bedrag wat een expat, vluchteling of vreemdeling kan lenen is maximaal 10.000 euro. De hoogte van de inburgeringslening hangt af van de situatie. Vreemdelingen die zich bij hun gezin voegen, kunnen bijvoorbeeld maximaal 5.000 euro lenen en vluchtelingen kunnen aanspraak maken op het dubbele. Volgens het kabinet zou het een goede zaak zijn dat mensen die naar Nederland komen zelf hun inburgering gaan regelen. Echter schrijft de Raad van State dat de regering hiermee onvoldoende recht doet aan de verantwoordelijk van de overheid omdat met inburgering ook een maatschappelijk belang meespeelt.

De inburgeraars kunnen voortaan een centraal examen volgen wat door het Rijk wordt gecontroleerd op kwaliteit. Zij moeten binnen 3 jaar aan hun plicht voldoen, anders raken ze hun verblijfsvergunning kwijt. Voor vluchtelingen gelden deze voorwaarden niet. De Raad van State gaf het advies deze sanctie te schrappen omdat dit in strijd zou zijn met het Europees Verdrag voor de mensenrechten als het gaat om hereniging met het gezin.

Het geld van de inburgeringslening wordt niet op de rekening gestort maar de rekening voor de cursussen en het examen worden betaald. Vervolgens stuurt de inburgeraar de rekening op, zo wordt als het ware de lening opgebouwd. Er zit een termijn aanvast van 3 jaar na de eerste factuur, daarna kan er niet meer worden geleend.

Gepubliceerd op 15 november 2011 om 10:02 uur door de redactie.

Reageren