Illegaal lenen blijft populair

Ondanks vele waarschuwingen blijven consumenten gevoelig voor illegale aanbieders van leningen. Dit gebeurt vooral veel online.

Er worden nog steeds veel 'illegale' leningen aangeboden.
Er worden nog steeds veel 'illegale' leningen aangeboden.

Aanbieders adverteren met aantrekkelijke titels als 'lenen met BKR-registratie' of 'snel geld nodig'. Mensen blijken hier toch nog gevoelig voor, zo stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

In 2010 heeft de AFM zestig meldingen van particulieren onderzocht. Het ging om particulieren die een zeer aantrekkelijk aanbod hadden gekregen om een lening af te sluiten. In een kwart van de onderzochte gevallen gaat het om een illegale aanbieder die het logo en een naam van een bestaande bank misbruikt. "Hierbij maakte de aanbieder vaak gebruik van de naam van een buitenlandse financiële instelling. Dit wekt de indruk dat het om een betrouwbare aanbieder van krediet gaat”, reageert een zegsvrouw van de AFM.

In de andere gevallen ging het om aanbieders die gebruik maakten van gratis mailadressen zoals van Yahoo, GMail of Hotmail. De potentiële lener werd eerst verzocht een bedrag over te maken voor de administratie kosten, voordat de lening in orde gemaakt kon worden. Zodra het geld ontvangen was hoort de lener niks meer van het bedrijf.

Sinds het begin van de financiële crisis komen bij de AFM steeds meer meldingen binnen over fraude met leningen. "We kunnen niet vaak genoeg waarschuwen, zo blijkt. We blijven dat ook in het nieuwe jaar doen, maar de consument moet ook zelf alert zijn.”

Gepubliceerd op 14 januari 2011 om 10:52 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren