Gemeente Nijmegen wil meer startersleningen verstrekken

Er moeten in 2012 meer startersleningen dan voorheen verstrekt worden als het aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen ligt. Volgend jaar zouden circa 150 starters gebruiken moeten kunnen maken van deze starterslening.

Voorstel voor meer startersleningen in de gemeente Nijmegen
Voorstel voor meer startersleningen in de gemeente Nijmegen

Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel gedaan om het aantal startersleningen te verhogen in de gemeente Nijmegen. Op 14 december 2011 zal de gemeenteraad hierover een besluit nemen. Het moet voor starters in de gemeente Nijmegen makkelijker worden om hun eerste koopwoning te financieren. De startersleningen worden gefinancierd door een lening die de gemeente aangaat in combinatie met cofinanciering van ontwikkelaars in de Waalsprong.

Het voorstel moet er voor zorgen dat volgend jaar 150 starters tegen een goedkoper tarief een hypotheek kunnen afsluiten. Sinds 2004 zijn er in totaal in de gemeente Nijmegen al 100 startersleningen verstrekt. Om deze startersleningen te kunnen verstrekken leent de gemeente voor 5,25 miljoen euro. Vervolgens worden de rente en de risico’s van deze lening bekostigd en afgedekt met een budget van 600.000 euro. De gemeente heeft reeds 400.000 euro van dit bedrag aangevraagd bij de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Verwacht wordt dat de Stadsregio nog dit jaar een besluit neemt over die inzet.

Een starterslening is een handige manier om goedkoper een hypotheek af te sluiten dankzij een regeling van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) in samenwerking met de eigen gemeente. Met het verstrekken van deze lening stimuleert de overheid de aankoop van een eerste huis.

Gepubliceerd op 8 december 2011 om 10:06 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren