Gemeente Aalten biedt lage rente bij monumentenlening

Eigenaren van monumenten kunnen straks in de gemeente Aalten tegen een lage rente geld lenen voor het opknappen van hun bezit.

Gemeente Aalten gaat opknappen van monumenten stimuleren met leningen tegen lage rente
Gemeente Aalten gaat opknappen van monumenten stimuleren met leningen tegen lage rente

Vanaf volgend jaar gaat de gemeente Aalten gunstige leenmogelijkheden aanbieden aan eigenaren van een monument. Een zogenoemde monumentenlening kan tegen een lage rente worden verstrekt. Zodoende kan de bezitter van het monument het gebouw opknappen met een goedkopere lening.

De lening moet minimaal 5.000 euro en maximaal 20.000 euro bedragen. “De rente ligt 3 procent lager dan elders”, aldus wethouder Ted Kok. Met de lening kunnen bezitters van een monument onderhouds- en restauratiewerk betalen. "We stellen deze regeling open om de kosten voor eigenaren van monumenten te beperken. We willen ze stimuleren. Voor de gemeente vallen de kosten mee, want de leningen worden weer terugbetaald." De regeling kost de gemeente op jaarbasis namelijk 40.000 euro.

De lening wordt verstrekt door de het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse (SVN) die ook de kredietwaardigheid beoordeelt van degene die de lening aanvraagt. De gemeente zal controleren of de lening gebruikt wordt voor datgene waarvoor die verstrekt is. "De lening is niet bedoeld om een auto van te kopen."

Gepubliceerd op 28 december 2011 om 8:59 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren