Geldverstrekkers overtreden de regels met woekerrentes

De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) heeft gewaarschuwd voor geldverstrekkers als DelayMyBill en PayMydebt. Deze kredietverstrekkers zouden namelijk de regels hebben overtreden die gelden voor het verschaffen van consumentenkrediet.

LOSR waarschuwt voor woekerrentes
LOSR waarschuwt voor woekerrentes

Volgens de LOSR hebben geldverstrekkers DelayMyBill en PayMyDebt regels overtreden voor het verschaffen van consumentenkrediet. De kredietverstrekkers rekenen in sommige gevallen rentevergoedingen van maarliefst 32% per jaar, terwijl de leenrente per jaar maximaal 16% mag zijn. Saskia Noorman-Den Uyl , voorzitter van de LOSR, heeft toezichthouder AFM gevraagd een onderzoek in te stellen naar DelayMybill en PayMyDebt. Noorman-Den Uyl geeft aan dat beide geldverstrekkers zich ook niet aan de reclameregels hebben gehouden, de boodschap ‘Geld lenen kost geld’ is namelijk niet vermeld.

De kredietverstrekkers richten zich voornamelijk op consumenten die wel een extraatje kunnen gebruiken. Deze consumenten zijn wel geïnteresseerd in een tijdelijk voorschot waarvan hun andere schulden kunnen worden betaald. Echter waarschuwt de voorzitter van de LOSR hiervoor: ‘In onze waarneming vinden vele burgers de aangeboden uitstelmogelijkheid aantrekkelijk, zonder in voldoende mate te beseffen wat daarvan de prijs is.’ Het is nog onbekend hoe beide geldverstrekkers hebben gereageerd op de beschuldigingen.

Gepubliceerd op 19 oktober 2011 om 9:00 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren