Geld lenen voor studenten niet eerder zo goedkoop

Nog niet eerder was het lenen van geld voor studenten zo goedkoop. Dit jaar kunnen studenten lenen tegen een zeer lage rente. Pakweg 170.000 studenten lenen bij de overheid tegen spotgoedkope rentetarieven.

Studenten moeten lening in principe in 15 jaar aflossen
Studenten moeten lening in principe in 15 jaar aflossen

De rente op een studentenlening is namelijk gekoppeld aan de rente die Nederland betaald op de kapitaalmarkt. Studenten kunnen daardoor tegen een goedkope rente geld lenen. Het rentepercentage ligt dit jaar op 0,6 procent. In 2008 lag het tarief nog op 4,17 procent en in 1993 zelfs op 9,49 procent. Vergeleken met commerciƫle rentepercentages bij grootbanken, waar de rente iets boven de 8 procent ligt, is het percentage dat studenten lenen bij de overheid beduidend lager met 0,6 procent.

Per september dit jaar kunnen hbo- en universitaire studenten met een prestatiebeurs maximaal 442 euro per maand extra lenen boven op de basisbeurs. Studenten die geen recht meer hebben op een prestatiebeurs maar nog wel volttijd student is, kan nog drie jaar lang maximaal 873 euro per maand lenen. Gemiddeld gezien lenen studenten minder dan het maximum. In december 2012 lag het gemiddelde leenbedrag voor studenten met basisbeurs op 376 euro per maand. Studenten met een volledige lening hadden gemiddeld een leenbedrag van 614 euro.

Gepubliceerd op 24 juni 2013 om 14:22 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren