Geld lenen duur ondanks lage rentes

Het afgelopen jaar zijn de rentes die consumenten betalen voor het lenen van geld ongeveer hetzelfde gebleven of licht gestegen. Opmerkelijk, want banken kunnen door de lage Euribor-rente goedkoop geld lenen op de kapitaalmarkt.

Lenen relatief duur, ondanks historisch lage rente
Lenen relatief duur, ondanks historisch lage rente

Hoewel de rentes op de geld- en kapitaalmarkten de afgelopen maanden flink zijn gedaald, profiteren consumenten nauwelijks van de lage leenrentes. Consumenten betalen namelijk nog steeds een gelijke rente voor een lening. De rentes voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet zijn de afgelopen jaren hetzelfde gebleven of zelfs licht gestegen. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Geld.nl.

Ondanks dat banken deze maand vele malen goedkoper geld lenen dan in januari vorig jaar, dalen de rentetarieven voor een lening niet. “Banken konden in januari van dit jaar tot meer dan drie keer goedkoper aan hun geld komen dan een jaar eerder, maar daar merkt de consument dus niets van”, aldus Amanda Bulthuis van Geld.nl. 

Sinds 2012 zouden banken meer risico lopen met het verstrekken van een lening. Door de crisis komt het namelijk vaker voor dat consumenten moeite hebben met het aflossen van hun schulden.“Dat de leenrentes voor consumenten niet dalen, heeft te maken met de opslagen die banken hanteren. Bovenop de marktrentes hanteren banken een opslag voor de risico’s die zij lopen door leningen te verstrekken en een opslag voor bijvoorbeeld kosten die zij moeten maken.” Het lijkt er op dat banken extra marge willen realiseren.

Mede door het gebrek aan concurrentie zou het volgens Geld.nl makkelijker zijn voor banken om extra marge te realiseren. “De drie grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO Bank verstrekken de meeste leningen en bepalen daarmee als prijsleiders de markt”, zegt Bulthuis. “Daar komt bij dat ABN AMRO en ING door de staatssteun die zij hebben ontvangen, niet mogen concurreren met lage kredietrentes. Door het vertrek van buitenlandse aanbieders en omdat andere banken slechts marktvolgers zijn, is de concurrentie klein.”

Gepubliceerd op 4 februari 2013 om 12:35 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren