Ondanks maatregelen: geld lenen blijft duur

Wereldwijd zijn er maatregelen getroffen om geld lenen makkelijker te maken, de rente-opslag op de kapitaalmarkt is al gedaald en de opslagtarieven die banken rekenen voor onderlinge leningen aan elkaar zijn ook flik omlaag gegaan. Hoe kan het dan dat geld lenen duur blijft?

Het antwoord daarop is simpel: banken vertrouwen elkaar onderling nog steeds niet en zijn bang dan geleend geld moeilijk terug te krijgen is. Overheden hopen dat banken weer snel geld aan elkaar gaan lenen, hetgeen de kredietkraan naar consumenten en bedrijven weer opnieuw moet open zetten.

Helaas gebeurd dit nog niet, banken zijn door de steeds verder verzwakkende economie alleen maar voorzichtiger geworden in het verstrekken van geldleningen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Federal Reserver, het stelsel van centrale banken.

Naast bovenstaand economische motief spelen ook de steeds strenger wordende regels voor kredietverlening een belangrijke rol. Van consumenten en bedrijven word steeds meer zekerheid gevraagd bij het aangaan van een lening. Een gedegen onderpand een sterk verhaal zijn vereiste voor een lening in Amerika.

De strengere regels merken ook de consumenten met een creditcard, die zagen hun limieten de afgelopen maanden als meerdere malen verlaagd worden. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal kunnen consumenten in de toekomst nog verdere kredietverlagingen op hun creditcard tegemoet zien.

Gepubliceerd op 4 november 2008 om 15:01 uur door de redactie.

Reageren