Flitslening verdwijnt

Even snel geld lenen met een flitslening kan binnenkort niet meer. De enorme rente, die op kan lopen tot 600 procent op jaarbasis, wordt waarschijnlijk nog in de eerste helft van 2011 verboden.

Flitslening verwdijnt.
Flitslening verwdijnt.

In 2009 zijn ongeveer 250.000 zogenaamde flitskredieten verleend. Deze lening heeft een looptijd van maximaal een paar maanden en heeft vaak betrekking op bedragen tot maximaal 1000 euro.

Normaal gesproken moeten verstrekkers van financiële diensten strenge regels volgen, maar omdat flitsleningen van korte duur zijn, hoeven ze zich niet te houden aan alle regels die gelden voor andere kredietverstrekkers. Ook hoeven ze geen vergunning te hebben van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Een nieuwe wet moet extreem hoge rentes, zogenaamde woekerrentes, aan banden gaan leggen."Juist consumenten die nergens anders terechtkunnen, wenden zich tot de bedrijven die deze flitsleningen verstrekken," legt Flore Kraijeveld van de Autoriteit Financiële Markten uit. Het gaat hierbij vaak om bedrijven die opereren via het internet.

Gepubliceerd op 8 februari 2011 om 8:50 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren