Flexibele aflossingstermijn voor studenten die geld lenen

Studenten die straks meer geld moeten lenen om hun studie te kunnen betalen, moeten ook meer tijd krijgen om die schuld af te lossen. Wordt de basisbeurs vanaf 2014 vervangen door een leenstelsel dan moet volgens econoom Bas Jacobs ook de aflossingstermijn flexibel zijn.

Flexibele aflossingstermijn voor studenten
Flexibele aflossingstermijn voor studenten

Of het voorstel voor een leenstelsel door de Tweede en Eerste Kamer wordt goedgekeurd is nog maar de vraag. Maar mocht het voorstel van het kabinet om het leenstelsel in te voeren er doorkomen, dan moet het voor studenten die geld lenen ook mogelijk zijn de schuld flexibel af te lossen. Coalitiepartij PvdA gaf tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer al aan, wel oren te hebben naar de plannen van Jacobs.

Volgens Jacobs kan door de plannen van het kabinet bij studenten ‘leenangst’ ontstaan. “Je zou tot je pensioengerechtigde leeftijd moeten kunnen aflossen. Dat is veel logischer omdat mensen later in hun leven meer verdienen.” Bij een dergelijk leenstelsel van het kabinet zouden studenten meer tijd moeten krijgen om de schuld af te kunnen aflossen. Ook PvdA-Kamerlid Mohamed Mohandis noemt de plannen van Jacobs interessant.

Mohandis gaf ook aan voorstander te zijn van het flexibeler maken van de aflossingstermijn. De aflossingstermijn is nu nog vastgesteld op 15 jaar. Toch wil Mohandis onderzoeken of dat ook anders kan. Volgende week zal er nog een debat plaatsvinden over het voorstel van het kabinet om het leenstelsel in te voeren.

Gepubliceerd op 7 februari 2013 om 11:06 uur door de redactie.

Reageren