Financiële situatie jongeren zorgwekkend

De financiële situatie van jongeren is volgens CNV Jongeren zorgwekkend. Jongeren moeten zich, veel vaker nog dan ouderen, in de schulden steken. Het BKR meldt dat het aantal jongeren met problematische schulden tussen de 8 en 8,5 procent ligt.

Veel jongeren steken zich in de schulden
Veel jongeren steken zich in de schulden

Van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar kan 8,5 procent de eigen schulden niet meer aflossen. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Daarnaast steeg de werkeloosheid onder jongeren van 15 tot 25 jaar enorm, meer dan 14 procent in november 2012. In januari 2011 lag dit aantal nog onder de 10 procent. De vakbonden CNV Jongeren, FNV Jong en de politieke partij GroenLinks vragen daarom aandacht voor deze zorgwekkende situatie.

CNV Jongeren stelt dat jongeren vier keer vaker dan ouderen in de schuldproblemen komen. De vakbond vraagt dan ook aandacht voor de “zeer zorgwekkend sociaal economische positie” van jongeren.  Jongeren staan er dus qua financiële situatie slecht voor. Ook GroenLinks maakt zich zorgen en wil dat minister Asscher van Sociale Zaken maatregelen neemt. De politieke partij hoopt dat er een actieplan komt om iets te doen aan de koopkracht van alle leeftijdsgroepen.

Bernard Koekoek van FNV Jong geeft aan dat veel jongeren op een sociaal minimum zitten als het gaat om het ‘netto’ inkomen. “Gemiddeld zit een student op een netto 'inkomen', inclusief leningen, van 915 euro. Dat is zo ongeveer op het sociaal minimum, een heel groot deel zit daar dus flink onder.”

Volgens Kai Heijneman, de voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), is het des te schrijnender dat studenten, als de basisbeurs en de ov-kaart voor studenten worden afgeschaft, nog eens flink moeten inleveren.“Ze zitten blijkbaar al rond het minimum en door die maatregelen zouden ze nog eens 20 tot 40 procent van hun maandelijkse inkomen verliezen.”

Gepubliceerd op 11 februari 2013 om 14:13 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren