Doorlopend krediet minder populair

Steeds meer Nederlanders willen meer aflossen in plaats van geld lenen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, waarbij het aantal doorlopende kredieten opvallend sterk is gedaald.

Doorlopend krediet minder aantrekkelijk dan roodstand
Doorlopend krediet minder aantrekkelijk dan roodstand

Consumenten houden ten tijden van de kredietcrisis de hand op de knip. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven consumenten minder geld uit en wil men meer aan hypotheek en andere leningen aflossen. De daling van het aantal doorlopende kredieten past daarom volgens het instituut in de trend dat consumenten minder geld willen lenen. Voor de kredietcrisis liepen er in totaal 2,7 miljoen kredieten. In december 2012 waren dat er nog slechts 2,07 miljoen.

Sinds 2005 houdt het CBS de doorlopende kredieten in Nederland bij. Ondanks dat het aantal doorlopende krediet afneemt, neemt de roodstand bij consumenten toe. Consumenten willen graag hun schulden aflossen, maar staan vaker veel dieper in het rood. Op ruim 2,6 miljoen rekening is er namelijk sprake van roodstand. De cijfers zijn dan ook merkwaardig te noemen omdat rente voor rood staan vele malen hoger ligt dan bij een doorlopend krediet.

Gepubliceerd op 20 februari 2013 om 12:46 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren