D66 wil goedkope lening voor groene initiatieven

Oppositiepartij D66 pleit komende maandag in de Tweede Kamer voor een goedkopere lening die groene initiatieven moet stimuleren. De partij wil het mogelijk maken voor een aantal doelgroepen aantrekkelijke leningen te bieden om investeringen in groene energie te promoten.

Voorstel groene leningen voor kleinverbruikers
Voorstel groene leningen voor kleinverbruikers

Voor huiseigenaren, woonwijken, scholen en kleine ondernemers moet het in de toekomst mogelijk zijn tegen lage kosten een lening af te sluiten voor het investeren in groene energie. Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven moet de regering gebruikmaken van haar vermogen om tegen lage kosten te lenen. Zo kunnen kleinverbruikers tegen een aantrekkelijke lening groene initiatieven voorfinancieren.

Het voorstel van D66 moet het straks goedkoper maken om bijvoorbeeld zonnepanelen of zonneboilers aan te schaffen om zelf duurzame energie op te wekken. Volgens de politieke partij zouden veel mensen nu al zelf energie willen opwekken maar zijn de investeringen erg duur. D66 streeft er naar dat in 2020 een miljoen bedrijven en huishoudens zelf duurzame energie opwekken. De zogenaamde groene lening zal dit streven moeten gaan bewerkstelligen, aldus D66.

Gepubliceerd op 17 november 2011 om 8:54 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren