Consumptiedwang zorgt voor problemen

De consumptiedwang van veel mensen zorgt voor meer schulden dan vroeger. Banken proberen gezinnen te helpen om de huishoudboekhouding weer op orde te krijgen.

Consument heeft veel schulden bij verschillende partijen
Consument heeft veel schulden bij verschillende partijen

Steeds meer mensen hebben door een consumptiedwang zichzelf in de schulden geholpen. Banken proberen huishoudens weer op de rails te krijgen door te helpen met de boekhouding. De Rabobank heeft zogeheten budgetcoaches in het leven geroepen om de consument te helpen met de betalingsachterstanden.

Het probleem ligt vaak niet alleen aan het feit dat mensen minder verdienen. Het is vooral een kwestie van te veel schulden bij verschillende partijen. Jan Molenaar, hoofd van hypotheekverstrekkingen bij de Rabobank, zegt: ‘Er is een enorme consumptiedwang. Mensen kunnen via het internet goederen kopen zonder dat ze in de gaten hebben dat het geld kost. Vroeger was er een schuld bij de bank en dan misschien ergens een lening voor een auto en dat was het dan. Maar nu hebben mensen vaak bij tien tot vijftien verschillende instanties schulden.’

Via een budgetcoach proberen banken de schulden te saneren. Uit onderzoek door het Bureau Krediet Registratie (BKR) bleek eerder al dat echtscheidingen en werkeloosheid vaak zorgen voor betalingsachterstanden.

Gepubliceerd op 31 oktober 2011 om 10:09 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren