Consument heeft vaker leenmentaliteit

De Nederlandse consument duikt steeds vaker in de schuld. De bedragen die incassobureaus moeten vorderen worden hoger, terwijl er minder schulden bij de deurwaarder terecht komen.

Schulden stijgen fors blijkt uit onderzoek NVI
Schulden stijgen fors blijkt uit onderzoek NVI

De krant Sp!ts schrijft vandaag dat de hoogte van de schulden die consumenten hebben fors is gegroeid. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Incasso-Ondernemingen (NVI). Het bedrag is namelijk gestegen met 19% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Daarbij is de gemiddelde schuld die bij een incassobureau terecht komt 1659 euro. Opvallend is dat dit bedrag beduidend hoger ligt dan vorig jaar, toen was dit nog 1336 euro. Deze forse stijging zorgt er voor dat de zogeheten ‘leenmentaliteit’ onder consumenten toeneemt, mensen lenen makkelijker.

De totale schuld die uitstaat bij incassobureaus bedraagt nu ruim zes miljard euro. Bedragen die incassobureaus moeten vorderen zijn hoger, terwijl schulden bij de deurwaarder lager zijn. Het percentage waarbij incassobureaus een beroep moesten op de deurwaarder is met 66% afgenomen. Tevens is het aantal wanbetalers licht gedaald ten opzichte van vorig jaar; incassobureaus kregen namelijk 8% minder dossiers te verwerken.

Verder wordt geconstateerd dat consumenten wel sneller geneigd zijn aan NVI incassobureaus te betalen. “De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd om mensen bewust te maken van de gevaren van wanbetaling. Ook is er hard gewerkt professionalisering en kwaliteitsverbetering. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van nieuwe methodes om mensen duidelijk te maken dat er nog een schuld staat. Behalve brieven en telefoontjes worden mensen ook gemaild en ge-sms’t.”, aldus Jet Creemers, voorzitter van het NVI.

Gepubliceerd op 30 augustus 2011 om 9:18 uur door de redactie.

Reageren