‘Combinatie consumptief en hypothecair krediet is risicovol’

De Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) signaleert een stijging in het aantal consumenten dat consumptief krediet gebruikt om een deel van de woning te financieren. Dit is volgens de vereniging niet geheel zonder risico en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is inmiddels op de hoogte gesteld.

NVHP: hypotheekregels worden met een consumptief krediet omzeild
NVHP: hypotheekregels worden met een consumptief krediet omzeild

Steeds meer consumenten gebruiken consumptief krediet om een deel van de woning te financieren. De trend is volgens de NVHP actiever dan voorheen gesignaleerd. Met een WOZ krediet worden de normen omzeild die gelden voor hypothecair krediet. Dit ligt in het feit dat consumenten beduidend minder kunnen lenen voor de aankoop van een huis dan een aantal jaar geleden.

“Deze ontwikkeling heeft mede te maken met de invoering van het maximum van 106% van de waarde van de woning en uiteraard met het commerciële acceptatiebeleid van aanbieders”, aldus de NVHP. Zo schreef de vereniging in haar nieuwsbrief: “De ontvangen signalen duiden erop dat er partijen zijn die actief het instrument van consumptief krediet aanbieden, daar waar de mogelijkheden van hypothecair krediet de wens van een consument om een bepaalde woning te kopen, belemmeren.”

Een gevaarlijke trend want het oneigenlijk gebruik van de combinatie van consumptief en hypothecair krediet als financiering van een woning, kan ernstige gevolgen hebben voor de consument en kan opnieuw leiden tot reputatieschade voor de sector, zegt de NVHP. Inmiddels is ook de AFM door de vereniging op de hoogte gesteld van de werkwijze.

Let erop wanneer u een lening afsluit naast uw hypotheek, dat u te maken krijgt met hogere lasten de komende jaren en een lening kiest met een scherpe rente. Een lening én maximale hypotheek is namelijk erg risicovol.

Gepubliceerd op 2 april 2012 om 10:36 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren