Canadezen lenen sinds jaren relatief minder

In Canada lijkt voor het eerst in jaren een kentering te zien in het aantal verstrekte leningen en vooral het percentage wat Canadezen betalen aan de aflossing van leningen ten opzichte van hun totale inkomen.

Gezonde ontwikkelingen in Canadese kredietmarkt
Gezonde ontwikkelingen in Canadese kredietmarkt

Voor het eerst in jaren is er een afname in het verstrekte consumptieve krediet waar te nemen in de Canadese markt, de hypothecaire lening blijft onverminderd positief. Onder consumptief krediet wordt verstaan leningen voor de aanschaf van consumptieve goederen, dit kan middels een persoonlijke lening, doorlopend krediet of een creditcard.

De uitstaande totale  creditcardschulden in het bijzonder laten een positieve ontwikkeling zien, deze totaal schuld is niet met meer dan 1% toegenomen. Als deze ontwikkelingen doorzetten, zal de totale uitstaande schuld van Canadezen voor consumptief krediet zelfs gaan afnemen en dit is nodig, zo blijkt uit opmerkingen van specialisten in het land.

Voor iedere verdiende (Canadese) dollar per huishouden werd namelijk 1,47 dollar geleend, in totaal goed voor 1,5 biljoen Canadese dollar, aldus de Certified General Accountants Association. Deze toename is voornamelijk te wijten aan de hypotheekmarkt en niet zozeer het gebruiken van consumptief krediet.

Gepubliceerd op 21 juli 2011 om 17:20 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren