Britse student leent geld tegen torenhoge rente

Afgelopen week kwam er opvallend nieuws naar buiten vanuit Engeland over een Britse student die een lening afsloot tegen zestien miljoen procent rente. Het verhaal kwam uiteindelijk aan het licht door een kopie van het contract welke de student naar The Guardian stuurde.

Student sluit lening af tegen zestien miljoen procent rente
Student sluit lening af tegen zestien miljoen procent rente

De Brit, Adam Richardson, heeft een wel heel onvoordelige deal gesloten voor het lenen van geld. De student heeft een lening afgesloten tegen een jaarlijkse rente van 16.734.509,4 procent. Uit wanhoop om zijn alcohol- en cannabisverslaving te kunnen bekostigen, besloot de Brit 80 pond (92 euro) bij het bedrijf Capital Finance One te lenen.

Uiteindelijk stuurde Richardson een kopie van zijn contract naar de Engelse krant The Guardian om aandacht te vragen voor de praktijken van sommige lening aanbieders. De zogenoemde ‘Payday lenders’  lenen geld aan mensen die aan het eind van de maand geld te kort komen. Het probleem komt steeds vaker voor doordat geldverstrekkers in Engeland zelf de rente mogen bepalen. Met zijn verhaal hoopt de Brit dan ook andere mensen te behoeden voor deze woekerleningen.

In de krant reageren politici geschrokken op het opmerkelijke bericht. Parlementslid Stella Creasy van de Labour partij zet zich in voor regulering van de sector. Creasy is verbijsterd over de praktijken van geldverstrekkers: “Wij zijn zo'n beetje het enige land in de wereld waar je elke rente kan vragen van mensen die je geld leent. Met alle gevolgen van dien.”

Gepubliceerd op 20 maart 2013 om 10:43 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren