Gemeente Breda weigert goedkope leningen via Kredietbank West-Brabant

De gemeente Breda weigert goedkope persoonlijke leningen te verstrekken aan inwoners via de Kredietbank West-Brabant. De gemeente leent tegen een laag tarief bij de Bank van Nederlandse Gemeenten omdat de gemeente wordt beschouwd als zeer kredietwaardig.

Gemeente Breda leent tegen laag tarief
Gemeente Breda leent tegen laag tarief

Inwoners van de gemeente Breda die hoopten te kunnen profiteren van een lage rente voor een persoonlijke lening, hebben het mis. De gemeente Breda zelf leent tegen een laag tarief bij de Bank van Nederlandse Gemeenten, maar mag deze besparing niet door verrekenen naar de Kredietbank West-Brabant. Deze zou namelijk zo goedkoop persoonlijke leningen kunnen verstrekken tegen een tarief van 1,8%. Volgens burgemeester en wethouders zou dit ‘marktvervalsend’ zijn.

Breda kan tegen een laag tarief lenen omdat de gemeente wordt beschouwd als zeer kredietwaardig. Eerder gaf de SP aan dit door te willen verrekenen naar de inwoners wanneer zij een persoonlijke lening afsluiten bij de Kredietbank West-Brabant. De fractie vond het vreemd dat de Kredietbank tussen de 10 en 12,3% rente vraagt aan mensen die het vaak al moeilijk hebben, terwijl Breda zelf voor een relatief laag tarief leent.

Echter hebben de burgemeester en wethouders dit verzoek in een brief afgewezen. Zij schreven het volgende: ‘Het zou marktvervalsend zijn wanneer we dit soort tarieven zouden hanteren bij het verstrekken van persoonlijke leningen. De drempel tot het maken van meer schulden zou aanzienlijk lager worden.’ Op deze manier kunnen inwoners van de gemeente Breda die goedkoop willen lenen hier niet van profiteren.

Gepubliceerd op 30 november 2011 om 10:06 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren