Betaalachterstanden in Amerika gedaald

Het aantal Amerikanen met een betaalachterstand is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald. Uit een rapport van de American Bankers Association (ABA) blijkt dat de schulden bij 11 van 13 onderzochte leningen zijn afgenomen.

Amerikaanse consument kent minder achterstallige betalingen
Amerikaanse consument kent minder achterstallige betalingen

Amerikaanse consumenten lijken hun financiën beter op orde te hebben. In het eerste kwartaal van 2013 is het aantal betaalachterstanden op leningen gedaald. De American Bankers Association (ABA) publiceerde dinsdag een nieuw rapport waaruit blijkt dat 1,7 procent van de rekeningen een betaalachterstand had in het eerste kwartaal van 2013. Dat is een daling van 1,99 procent vergeleken met het vorige kwartaal. De vorderingen zouden te wijten zijn aan een gestage verbetering van de economie en het verbeteren van de financiële gezondheid van de consument.

De verbeteringen zouden volgens ABA’s ‘chief economist’, James Chessen, bemoedigend zijn maar zal het nog een lange tijd duren voor achterstallige betalingen van consumenten terugkeren op het normale niveau. Toch zouden veel Amerikaanse consumenten hard hebben geleerd van de recessie.

Het aantal schulden met een bankpas daalde met 6 procentpunten tot 2,31 procent van alle rekeningen in het eerste kwartaal. Het aantal betaalachterstanden zou daarmee op het laagste niveau zitten sinds juni 1990 en ruim onder het 15-jarig gemiddeld van 3,87 procent. Ook het aantal hypothecaire leningen kende een sterke daling. Volgens Chessen is dat een positief teken voor een herstel van de woningmarkt. ABA definieerde een betaling als achterstallig wanneer deze niet binnen 30 dagen werd betaald.

Gepubliceerd op 11 juli 2013 om 15:06 uur door de redactie.

Reageren