België vecht voor zakelijke leningen

Waren eerst de verwachtingen dat de kredietcrisis in Europa wel zou overwaaien, nu blijkt iedereen er last van te krijgen. In België zal het waarborgfonds voor zakelijke leningen een flinke storting ontvangen. Bedrijven kunnen nu al lastiger geld lenen en dat raakt de economie, direct of indirect.

In februari dit jaar was het nog de verwachting dat de kredietcrisis Europa niet zou treffen. Kopstukken uit de financiële wereld stelde dat de Europese Economie wel grotendeels open was maar anders van structuur, waardoor we ons geen zorgen hoefde te maken. Maar met het recent nationaliseren van Fortis en het nu wederom ingrijpen van de Belgische overheid treft het Europa en Nederland wel degelijk.

De huidige kredietcrisis kenmerkt zich in grote lijnen door 3 factoren:

Ten eerste is het consumentenvertrouwen enorm gedaald, hetgeen tot minder consumptie leid.

Ten tweede zijn bedrijven geneigd om investeren uit te stellen tot betere tijden.

Tot slot zijn banken kritischer geworden in het verstrekken van leningen aan ondermeer banken.

Alle 3 factoren zorgen er alleen maar voor dat er nog een groter rem komt op de economische groei van een land, dat is dan ook de reden dat de Belgische overheid heeft besloten in te grijpen. Met het geven van ruimere garanties aan banken voor leningen die ze aan het bedrijfsleven verstrekken hoopt de Vlaamse regering dat banken weer geld gaan lenen aan bedrijven. Die bedrijven kunnen op hun beurt dan weer investeringen in de toekomst gaan doen, hetgeen de economische groei bevordert.

Op dit moment telt het waarborgfonds een budget voor dergelijke leningen van 180 miljoen euro, de Vlaamse regering zal dit bedrag verhogen. Hoeveel erbij komt is nog niet duidelijk maar de minister van Economie verwacht niet dat er veel geld bij moet, zij stelt dat het waarborgfonds alleen borg moest staan voor een lening indien een bank failliet gaat.

Naast de overheid in België maken ook de ondernemersorganisatie zich steeds meer zorgen. Karel van Eetveld, bestuurder van een ondernemingsorganisatie vangt al de eerste signalen van bedrijven op die moeilijker aan leningen kunnen komen, volgens hem is snel overheidsingrijpen gewenst.

Gepubliceerd op 10 oktober 2008 om 17:55 uur door de redactie.

Reageren