Belgen willen af van flitslening

De regering in België is van plan de wet op de consumentenkredieten flink aan te scherpen. Het wetsontwerp van Vande Lanotte komt er op neer dat minikredieten of flitsleningen binnen afzienbare tijd volledig verdwijnen.

België gaat de wet op consumentenkrediet aanscherpen
België gaat de wet op consumentenkrediet aanscherpen

Minikredieten (ook wel flitsleningen genoemd) gaan als het aan de Belgische regering ligt zo snel mogelijk verdwijnen. Ook de Belgische consumentenbond Test-Aankoop wil ‘een einde aan het bedrog’. Verschillende aanbieders van de zogeheten minikredieten, flitsleningen, sms-leningen , waarbij men snel heel kleine bedragen kan lenen, moeten verdwijnen. “We scherpen de wet op de consumentenkredieten aan, waardoor die praktijk voor deze bedrijven commercieel onaantrekkelijk wordt’, zegt minister van Economie Johan Vande Lanotte.

Politici van alle strekkingen zijn het er nagenoeg unaniem over eens dat de regering mini- of flitskredieten bij wet moet verbieden. Eerder kwamen er namelijk ook al klachten van consumentenbonden als Oivo en Test-Aankoop. “Een absoluut verbod van deze activiteiten ligt moeilijk wegens de Europese regelgeving, maar we kunnen het in de praktijk wel onmogelijk maken om deze minikredieten nog aan te bieden”, aldus het kabinet van Vande Lanotte.

Omdat het niet geheel mogelijk is deze leningen te verbieden in België, gaat de regering de wet op consumentenkredieten flink aanscherpen. Er mag voortaan voor een kortlopende minilening niet meer dan 4,17 euro per maand gevraagd worden. Dit bedrag is dusdanig laag dat het aanbieden van minileningen, flitsleningen of sms-leningen niet langer rendabel zou zijn.

De verschillende consumentenbonden zoals Oivo en Test-Aankoop bestempelen deze kortlopende leningen als ‘woekerleningen’. “Als je de kosten bij het ontleende bedrag optelt, en rekening houdt met de plicht tot terugbetalen op zeer korte termijn, kom je immers aan woekerrentes van bijna 300 procent”, stelt Oivo.

Aanbieder Ferratum die sinds april 2011 actief is in België, reageerde verrast op het besluit om de wet op consumentenkrediet aan te scherpen. “We hadden op overleg gehoopt, omdat er – net als in de 19 andere landen waar we actief zijn – toch een duidelijke vraag is naar dit soort consumentenkredieten” , zegt operations manager Katja Smith.

Gepubliceerd op 15 juni 2012 om 9:25 uur door de redactie.

Reageren