Belangrijke aandachtspunten bij geld lenen

Geld lenen lijkt heel makkelijk. Online bieden tal van kredietverstrekkers hun leningen aan. Hierdoor lijkt het net alsof er geen enkel risico aan geld lenen zit verbonden, maar dit is natuurlijk helemaal niet zo.

Veilig geld lenen
Veilig geld lenen

Als u geld wilt lenen dan is het belangrijk dat u eerst de algemene voorwaarden op de site van de kredietverstrekker goed doorleest. Hierdoor komt u al snel een stuk meer te weten over de betrouwbaarheid van de aanbieder. Verder is het belangrijk om te letten op de volgende aandachtspunten.

Controleer of de aanbieder een vergunning heeft
Een aanbieder mag pas een lening verstrekken als deze een vergunning heeft van de DNB of de AFM. Als deze geen vergunning heeft en toch een lening aanbiedt, dan is dit illegaal.

Bemiddelingskosten zijn verboden
Bemiddelingskosten zijn verboden en verzekeringsadvies is niet verplicht
Als u zich door iemand laat adviseren, dan wordt deze al door de kredietverstrekker betaald. De adviseur mag dan ook geen extra bemiddelingskosten in rekening brengen. Dit is verboden.

Pas op met telefonische benadering
Sommige aanbieder zetten callcenters in die bellen om u te informeren over een lening. De persoon die u belt, probeert u er dan van te overtuigen om een extra lening af te sluiten of om uw lening over te sluiten, zodat u uw maandlasten kunt verlagen. Dit klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar het zet geen zoden aan de dijk. Achteraf blijkt het vaak helemaal niet voordeliger te zijn. Verder rekenen de kredietverstrekkers vaak ook nog eens verboden advieskosten in rekening. Pas dus goed op met telefonische benadering en laat u niet overhalen.

Laat je niet overhalen en teken niets onder druk
U sluit een lening natuurlijk niet zomaar af. Dit is een belangrijke beslissing waar u echt wel even over moet nadenken. Laat u dus niet te snel overhalen en teken ook niets onder druk. Slaap er een paar nachten over een geef uzelf wat bedenktijd. Daarnaast is het mogelijk bij diverse kleine leningen er over na te denken om de leningen over te sluiten. Zo worden alle leningen ondergebracht in één groot krediet. Voordeel daarvan is dat uw financiële situatie overzichtelijker wordt.

Pas op met bezoek van een adviseur
Een adviseur kan u thuis bezoeken als extra service. Dit is echter helemaal niet nodig en verboden. Een adviseur kan u namelijk ook gewoon op kantoor, per post, per mail of per telefoon adviseren over een lening. Een adviseur mag u pas bezoeken als u hier zelf om hebt gevraagd. Ligt het initiatief bij de adviseur? Dan is dit colportage en dat is verboden.
 

Gepubliceerd op 10 april 2014 om 15:49 uur door de redactie.

Lees ook

Reageren