Bedrijven lenen recordbedrag met BMKB

In 2010 hebben bedrijven voor een recordbedrag gebruik gemaakt van de borgstellingsregeling van het MKB, de zogenaamde BMKB. Deze regeling maakt het voor bedrijven makkelijker om een lening aan te vragen.

Bedrijven lenen recordbedrag met BMKB
Bedrijven lenen recordbedrag met BMKB

In 2010 hebben de bedrijven voor 742 miljoen euro gebruik gemaakt van de BMKB. Dit werd onlangs bekend gemaakt door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De regeling helpt bedrijven met een positief toekomstbeeld, maar een tekort aan financiële middelen. Omdat de overheid borg staat voor een deel van het krediet wordt het risico voor de banken aanmerkelijk kleiner, waardoor banken eerder geneigd zullen zijn de lening te verstrekken.

In totaal zijn in 2010 3701 kredieten verleend met behulp van de borgstellingrsregeling voor een bedrag van 742 miljoen euro. Dit is 186 miljoen hoger dan in 2009. Bijna een derde van het totaal bedrag is besteed aan het verruimen van eerdere kredieten. Door aanpassingen in de voorwaarden is het mogelijk om tot 250.000 een borgstelling van maximaal 80% te krijgen. Veel bedrijven hebben hier gebruik van gemaakt en hun uitstaande krediet verhoogd.

Niet alleen het MKB maakte in 2010 veel gebruik van borgstellingen. Ook de grotere ondernemingen met een kredietbehoefte boven de 1,5 miljoen maakte gebruik van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). De verwachting is dat er in 2011 nog meer gebruik gemaakt gaat worden van deze garantie.

Gepubliceerd op 18 februari 2011 om 9:54 uur door de redactie.

Reageren