Financieel nieuws archief 2013

Onderstaande berichten komen uit het nieuws archief van 2013

  December 2013

 • Stijgend aantal Walen die lening niet meer kan terugbetalen (03-12-2013)

  Meer Walen raken in de problemen bij het terugbetalen van een lening. Mogelijk zullen tegen het eind van 2013 ruim 152.000 Waalse schuldenaren niet in staat zijn hun lening tijdig te betalen. Dat blijkt uit cijfers van het Observatorium Krediet en Schuldenlast. Het probleem met wanbetalingen zou in Wallonië hoger liggen dan in Vlaanderen.

 • November 2013

 • Piloten in de problemen door hoge lening (06-11-2013)

  ABN Amro is door een groep van zestig jonge piloten voor de rechter gesleept. De piloten kunnen hun hoge lening niet afbetalen doordat ze te weinig verdienen of werkeloos zijn. Daarnaast had de bank volgens de piloten hun nooit zo veel geld mogen lenen.

 • Oktober 2013

 • Geen consumptief krediet voor Belg met betalingsachterstand (21-10-2013)

  Belgen met een betalingsachterstand mogen niet langer een consumptief krediet krijgen. Volgens de krant De Tijd is dat een van de maatregelen die minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte wil nemen om consumenten beter te beschermen. Het aantal Belgen met minimaal één betalingsachterstand steeg vorige maand met 5,4 procent tot 336.000.

 • Schadevergoeding bij te hoge leningen (15-10-2013)

  Als een consument een te hoge lening heeft gekregen, heeft hij of zij recht op een schadevergoeding van de kredietverstrekker. Dat volgt uit een recente uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. De baanbrekende uitspraak vormt een eerste stap naar jurisprudentie over schadevergoedingen bij te hoge leningen.

 • Verstrekken consumptief krediet goed voor economische groei (10-10-2013)

  Het verantwoord verstrekken van consumptief krediet is goed voor de economische groei, dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN). Het onderzoek benadrukt dat consumenten moeten worden voorzien van uitgebreide en eenvoudige informatie over een lening.

 • Zuiderburen lenen steeds vaker (02-10-2013)

  Steeds vaker lenen onze zuiderburen op afbetaling. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNS in opdracht van AXA. Belgen lenen zelfs om op reis te gaan of een chirurgische ingreep te betalen.

 • September 2013

 • Masterstudent hoeft ook in 2014 nog geen geld te lenen (26-09-2013)

  In navolging van bachelor studenten is er nu voor masterstudenten ook duidelijkheid over afschaffing van de basisbeurs. Ook masterstudenten hoeven in 2014 nog geen geld te lenen voor hun studie. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil studenten meer tijd geven aan het idee te wennen.

 • Nederlander bekend met voor- en nadelen van geld lenen (16-09-2013)

  Uit het Nationaal Leen Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van InterBank, blijkt dat het merendeel van de Nederlanders bekend is met de voor- en nadelen van geld lenen. Mensen van middelbare leeftijd, tussen de 35 en 54 jaar, staan het vaakst rood en maken het meest gebruik van een doorlopend krediet.

 • Kredietwaardigheid voor banken reëler te beoordelen (09-09-2013)

  De kredietwaardigheid van consumenten en zakelijke klanten is voor banken nu reëler te beoordelen. Door optimalisatie van het systeem dat Centric levert aan bedrijven en banken is het voor hen eenvoudiger de kredietwaardigheid van klanten te checken.

 • Augustus 2013

 • Geld lenen? Social media bepalen! (29-08-2013)

  Wie geld wil lenen doet er goed aan zich naar behoren te gedragen op sociale media. Steeds meer buitenlandse banken gebruiken informatie uit sociale media om te beslissen of iemand in aanmerking komt voor een lening.

 • Chinese trend: lening in ruil voor dure tas (20-08-2013)

  Er is in Hong Kong een nieuwe trend ontstaan waarbij consumenten een lening kunnen afsluiten met een dure designertas als tijdelijke borg. De lening moet binnen vier maanden worden terugbetaald tegen een maandelijkse rente van 4 procent. Na de afbetaling wordt de tas weer teruggegeven.

 • Opgepast voor Ookgeldlenen.nl, Kredietjeaanvragen.nl en Geldlenenkanhier.nl (12-08-2013)

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor de leningaanbieders Ookgeldlenen.nl, Kredietjeaanvragen.nl en Geldlenenkanhier.nl. De financieel waakhond heeft vastgesteld dat deze aanbieders geen AFM-vergunning hebben en hoge kosten in rekening brengen bij het afsluiten van een lening.

 • Schuldenaars kiezen vaker het hazenpad (06-08-2013)

  Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel meldt dat er steeds meer mensen met schulden het hazenpad kiezen. Soms gaat het om hele gezinnen die verdwijnen zodat ze onbereikbaar zijn voor hun schuldeisers. In totaal waren er in juni ruim 64.000 onvindbaar, meestal gaat het om mensen met een achterstand bij de betaling.

 • Juli 2013

 • Nederlander ziet rood staan niet als vorm van krediet (30-07-2013)

  De helft van de consumenten ziet rood staan niet als een vorm van krediet. Terwijl dit een van de duurdere vormen van geld lenen is. Veel consumenten onderschatten dan ook het rentepercentage voor roodstand. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 511 consumenten.

 • Consument moeite met aflossen lening (22-07-2013)

  Volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) is het aantal consumenten met een betalingsachterstand op een lening toegenomen. Op dit moment zouden bijna 720.000 consumenten moeite hebben met het aflossen van hun lening. Belangrijkste oorzaak is volgens het bureau de economische crisis.

 • Nederlanders lenen meer geld (16-07-2013)

  Wat betreft de roodstand op de betaalrekening zijn niet meer Nederlanders gaan lenen, maar zijn mensen meer gaan lenen. De gemiddelde roodstand is opnieuw gestegen, zo blijkt uit recent onderzoek van MoneyView.

 • Betaalachterstanden in Amerika gedaald (11-07-2013)

  Het aantal Amerikanen met een betaalachterstand is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald. Uit een rapport van de American Bankers Association (ABA) blijkt dat de schulden bij 11 van 13 onderzochte leningen zijn afgenomen.

 • Juni 2013

 • Geld lenen voor studenten niet eerder zo goedkoop (24-06-2013)

  Nog niet eerder was het lenen van geld voor studenten zo goedkoop. Dit jaar kunnen studenten lenen tegen een zeer lage rente. Pakweg 170.000 studenten lenen bij de overheid tegen spotgoedkope rentetarieven.

 • ‘Weinig te halen bij wanbetalers’ (17-06-2013)

  Deurwaarders sluiten noodgedwongen dossiers van wanbetalers omdat er bij hen niets te halen valt. Dat blijkt uit een steekproef van de Erasmus Universiteit, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Deurwaarders blijken extreem veel moeite te hebben om te schulden te innen.

 • Vraag naar startersleningen blijft hoog (03-06-2013)

  De vraag naar startersleningen blijft onverminderd hoog. Steeds meer colleges in gemeenten als Leiden, Amsterdam, Brummen, Goes en Hellevoetsluis bekijken de mogelijkheden om de woningmarkt vlot te trekken door het investeren in startersleningen.

 • Mei 2013

 • Rotterdam wil jongeren die geld lenen beschermen (28-05-2013)

  De gemeente Rotterdam wil dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het lesgeld van jongeren gaat inhouden op de uitbetaling van de studiebeurs. Veel kwetsbare jongeren die geld lenen kiezen ervoor daarmee niet het schoolgeld te betalen waardoor de schulden zich verder opstapelen.

 • Meer Belgen moeite met terugbetalen lening (15-05-2013)

  Steeds meer Belgen lijken moeite te hebben met het tijdig terugbetalen van hun lening. Ook de totale belastingsachterstand bereikte een nieuw record in het land. Dat blijkt uit cijfers van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank (NBB).

 • Britten lenen geld om brood op tafel te krijgen (06-05-2013)

  In het Verenigd Koninkrijk lenen Britten massaal geld om boodschappen te kunnen kopen. Maar liefst één op de vijf leent geld of gebruikt spaargeld om voedsel te kunnen kopen.

 • Google neemt minderheidsbelang in Lending Club (02-05-2013)

  Lending Club heeft vandaag aangekondigd dat Google een minderheidsbelang in het bedrijf heeft verworven. Lending Club is een Amerikaans platform waar mensen geld kunnen lenen of aanbieden aan geldzoekers: een vorm van crowdfunding.

 • April 2013

 • Mannen lenen vaker dan vrouwen (25-04-2013)

  Onderzoek van financieel dienstverlener MoneYou heeft uitgewezen dat mannen vaker lenen dan vrouwen. Bijna de helft van de mannen heeft een extra lening naast een hypotheek. Daarnaast lenen mannen liever bij een bank, terwijl vrouwen hulp vragen aan familie.

 • AFM: ‘opgepast met snel geld lenen’ (22-04-2013)

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten die acute behoefte hebben aan geld voor flitskredieten. Vaak zitten er behoorlijk wat addertjes onder het gras. “Dit snelle geld is vaak duur geld”, zei hoofd integriteitstoezicht Marcus Wagemaker in het programma Kassa.

 • Prijs en kwaliteit belangrijkst bij keuze voor lening (16-04-2013)

  Onderzoek naar consumptieve kredieten door Moneyview Research heeft uitgewezen dat prijs en kwaliteit belangrijke factoren zijn in de zoektocht naar een geschikte lening. Voor de laagste rente kan men het beste naar kleine financiële instellingen gaan, voor flexibiliteit naar de grootbanken.

 • Nederlander spaart om lening af te lossen (08-04-2013)

  Uit onderzoek van MoneYou blijkt dat driekwart van de Nederlanders met een schuld spaart om een lening af te lossen. Daarnaast zou 78% van de Nederlanders tegelijk lenen en sparen.

 • Consument vaker bereid te lenen voor geplande aankoop (02-04-2013)

  Nederlandse consumenten zijn vaker bereid geld te lenen voor een geplande aankoop, zoals een auto of wasmachine. Dat blijkt uit onderzoek door GfK in opdracht van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN).

 • Maart 2013

 • Geld lenen voor opleiding (27-03-2013)

  Mogelijk kunnen inwoners van de gemeente Loppersum in de toekomst geld lenen voor het volgen van een opleiding. Het gaat daarbij alleen om inwoners die over onvoldoende geld beschikken voor het financieren van de opleiding. De gemeente wil zo de kans op werk in de regio vergroten.

 • Britse student leent geld tegen torenhoge rente (20-03-2013)

  Afgelopen week kwam er opvallend nieuws naar buiten vanuit Engeland over een Britse student die een lening afsloot tegen zestien miljoen procent rente. Het verhaal kwam uiteindelijk aan het licht door een kopie van het contract welke de student naar The Guardian stuurde.

 • ‘Informeel’ geld lenen blijkt aantrekkelijk (06-03-2013)

  Geld lenen bij familie of vrienden, het zogenaamde informele lenen, blijkt voor veel consumenten een goed alternatief. Het aantal mensen dat een lening bij een bank heeft, is voor het eerst in jaren gedaald. Banken voeren strenger beleid voor het verstrekken van leningen waardoor mensen al dan niet gedwongen steeds vaker bij familie of vrienden aankloppen.

 • Februari 2013

 • Nog veel onduidelijkheden over sociaal leenstelsel (28-02-2013)

  Berekeningen over het invoeren van het sociaal leenstelsel blijken volgens verschillende instanties niet te kloppen. Ook weten studenten nauwelijks waar ze aan toe zijn en lijkt de schuldenproblematiek met de invoering van het leenstelsel verder toe te nemen.

 • Doorlopend krediet minder populair (20-02-2013)

  Steeds meer Nederlanders willen meer aflossen in plaats van geld lenen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, waarbij het aantal doorlopende kredieten opvallend sterk is gedaald.

 • Gemeente Dronten stelt groene lening ter beschikking (18-02-2013)

  Inwoners van de gemeente Dronten kunnen mogelijk vanaf dit jaar een voordelige lening krijgen wanneer zij hun huis duurzaam willen aanpassen. De gemeente gaat groene leningen aanbieden voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of dakisolatie.

 • Financiële situatie jongeren zorgwekkend (11-02-2013)

  De financiële situatie van jongeren is volgens CNV Jongeren zorgwekkend. Jongeren moeten zich, veel vaker nog dan ouderen, in de schulden steken. Het BKR meldt dat het aantal jongeren met problematische schulden tussen de 8 en 8,5 procent ligt.

 • Flexibele aflossingstermijn voor studenten die geld lenen (07-02-2013)

  Studenten die straks meer geld moeten lenen om hun studie te kunnen betalen, moeten ook meer tijd krijgen om die schuld af te lossen. Wordt de basisbeurs vanaf 2014 vervangen door een leenstelsel dan moet volgens econoom Bas Jacobs ook de aflossingstermijn flexibel zijn.

 • Geld lenen duur ondanks lage rentes (04-02-2013)

  Het afgelopen jaar zijn de rentes die consumenten betalen voor het lenen van geld ongeveer hetzelfde gebleven of licht gestegen. Opmerkelijk, want banken kunnen door de lage Euribor-rente goedkoop geld lenen op de kapitaalmarkt.

 • Januari 2013

 • Advies via webcam voor het lenen van geld (31-01-2013)

  Het is voor particuliere klanten van de ABN AMRO Bank sinds deze week mogelijk om via de webcam persoonlijk advies te krijgen over een lening. De bank heeft met deze online dienstverlening de primeur.

 • Opnieuw meer Nederlanders met betalingsachterstand (22-01-2013)

  Afgelopen jaar zijn de problemen met onbetaalde rekeningen in Nederland verder gestegen. Steeds meer Nederlands hebben problemen om hun schulden te betalen, blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

 • ‘Hoge rentes voor kopen op afbetaling, beter zelf sparen!’ (09-01-2013)

  Dat is hetgeen dat de Consumentenbond adviseert, het is namelijk veel voordeliger het product bij elkaar te sparen dan het te kopen op afbetaling. In sommige gevallen betalen consumenten uiteindelijk 15% rente bovenop de aanschafprijs.

 • Maximaal 10.000 euro lenen voor inburgering (03-01-2013)

  Inburgeraars kunnen vanaf 1 januari maximaal 10.000 euro lenen voor hun inburgeringscursus. Het bedrag kan alleen geleend worden door personen die de verplichte cursus niet zelf kunnen betalen.